Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Odškodné nedostal: Sirota po politickom väzňovi cíti krivdu
Zdielať na

Odškodné nedostal: Sirota po politickom väzňovi cíti krivdu

BRATISLAVA / Podľa zákona majú siroty po politických väzňoch nárok na príplatky k dôchodku, ak splnia všetky podmienky. Potomkovi po politickom väzňovi ich však nevyplatili.

Strávil 12 rokov vo väzení ako politický väzeň. Po odpykaní trestu do dvoch rokov zomrel. Podľa terajších záberov spáchal samovraždu. Siroty po politických väzňoch majú mať podľa zákona nárok na príplatky k dôchodku, jeho synovi odškodné nepriznali. Michal Madej bol v roku 1952 odsúdený najvyšším súdom v Prahe za velezradu vyzvedačstvo a pokus o vraždu. V uránových baniach strávil necelých 12 rokov a bol podmienečne prepustený. Po revolúcii v roku 1992 bol súdom v Košiciach rehabilitovaný. "Niektorí boli odsúdení na doživotie, niektorí boli popravení a môj otec bol odsúdený na 14 rokov väzenia," uviedol Madejov syn.  

Podarilo sa dohľadať niekoľko archívnych dokumentov, z ktorých vyplýva, že Michal Madej bol od roku 1951 aktívnym členom bielej légie. Na základe týchto dokumentov mu ústav pamäti národa priznal postavenie účastníka a veterána protikomunistického odboja. Po dvoch rokoch na slobode zomrel pod kolesami vlaku. Potomkovia takýchto veteránov po splnení podmienok majú podľa zákona nárok poberať príplatky k dôchodku. No o vyplatení či nevyplatení príspevkov rozhoduje sociálna poisťovňa. 

Z listu sociálnej poisťovne je možné vyčítať, že dôvod nevyplatenia tejto čiastky vznikol na základe toho, že jeho otec nebol popravený alebo usmrtený počas výkonu trestu. "Jednoznačne cítim krivdu. To čo mal otec zomrieť v base? Čo je to za vyjadrenie?" odpovedal syn po zosnulom Madejovi. "V minulom i v tomto roku mesačne vyplácame okolo dvetisíc príplatkov k dôchodku bývalým politickým väzňom v celkovej sume 450-tisíc eur mesačne," vyjadrila sa poisťovňa. "Podľa ÚPN by bolo vhodné zmeniť legislatívu tak, aby nárok na príplatok k dôchodku mali všetky deti po bývalých politických väzňoch bez ohľadu na to, či títo väzni zomreli počas výkonu trestu alebo až následne," uviedol hovorca UPN Michal Miklovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy