Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Situácia na hraniciach sa upokojila. Koľko nás ale veľká policajná akcia stála?
Zdielať na

Situácia na hraniciach sa upokojila. Koľko nás ale veľká policajná akcia stála?

BRATISLAVA / Od veľkej policajnej akcie na hraniciach uplynuli 2 týždne a zdá sa, že v hlavnom meste sa po migrantoch zľahla zem. Pozreli sme sa, ako to vyzerá na hraniciach a v stanovom mestečku. Zisťovali sme aj to, koľko peňazí stála samotná akcia.

Takto to vyzeralo pred cudzineckou políciou v Bratislave pred mesiacom – návaly migrantov a prosba samosprávy, aby štát urýchlene riešil situáciu. "Sme veľmi vďační za to, keďže pršalo, a tie podmienky nie sú pre nás dobré. Najmä pre deti a rodiny," povedal imigrant Mustafa. Toto stanové mestečko zriadilo ministerstvo vnútra v polovičke októbra, no a dnes zíva prázdnotou. Dvere ostali improvizovane uzavreté, areál oplotený a po človeku v núdzi ani stopy. Rezort vnútra toto miesto už niekoľko dní prakticky nepotrebuje využívať.

"Dočasne núdzové prístrešie vo Vajnoroch je od minulého týždňa v spiacom režime," informoval hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann. "Začiatkom októbra sme evidovali denne 600 osôb na území hlavného mesta, v polovici októbra bolo cítiť útlm a skutočne nepozorujeme žiadne skupinky migrujúcich ľudí na území mesta," komentoval Peter Bubla, hovorca mesta Bratislava.

Od preventívno-odstrašujúcej akcie ubehli zhruba 2 týždne a na hraničnom priechode Čunovo-Rajka je situácia taká ako posledné týždne – čiže pokojná. Pokles počtu tranzitujúcich ľudí ukazujú aj štatistiky. Kým od polovice do konca októbra zachytili takmer 2 500 migrantov, za posledné dva týždne ide o dramatický pokles. Známa je už aj presná suma, ktorá akciu s 0 chytenými migrantmi stála daňových poplatníkov. "Celkové náklady vrátane nadčasov a využitej techniky tvorilo 65 253 eur," dodal Neumann. Kontroly na hraniciach sú nateraz naplánované do 23. novembra. O tom, či sa budú predlžovať rozhodne vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy