Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kamión skončil v priekope. Na cestu sa vodiči sťažujú už roky
Zdielať na

Kamión skončil v priekope. Na cestu sa vodiči sťažujú už roky

OKRÚHLE (OKR. SVIDNÍK) / Na hlavnom ťahu smerom do Poľska skončil niekoľkotonový kamión v priekope. Stalo sa to na severovýchode Slovenska. Na ceste, na ktorú sa vodiči sťažujú už roky. Je podľa nich úzka, a keď dôjde ku krízovej situácii, nemajú sa kam vyhnúť.

Stalo sa to na ceste medzi obcami Okrúhle a Radoma. Ide o súčasť medzinárodného ťahu smerujúceho do Poľska. Tam smeroval aj 65-ročný vodič kamióna. Ten sa na ceste za obcou Okrúhle vyhýbal nadrozmernému nákladu. Keď vošiel na krajnicu, tá sa pod ťarchou niekoľkotonového kamióna prepadla a kamión ostal zaseknutý v rigole.

"Na základe toho, že ho vytlačil iný kamión, tak zišiel z cesty, keďže krajnica je v tomto úseku veľmi mäkká," uviedol Jaroslav Kučerov z asistenčnej služby Slovak assistance team. "Mala by tu byť krajnica tak ako v Poľsku, aby ste sa mali kam uhnúť," povedal vodič kamióna Wojtech. Medzinárodná trasa je aj častým miestom dopravných nehôd. Zrazili sa prednedávnom aj dva kamióny pri Svidníku. Cesta bola na niekoľko hodín úplne neprejazdná. Neľahké to majú nielen obyvatelia dedín po medzinárodnej trase, ale aj samotní vodiči. Najmä tým, ktorí jazdia po celej Európe, sa tá slovenská cesta na tomto úseku zdá akási úzka. Hovoria to už roky.

Zlepšenie možno očakávať až dobudovaním takzvanej R4-ky, ktorá nateraz skončila obchvatom Prešova. Do druhej etapy sa už pustili. Ukončiť by ju mali koncom roka 2027. No posunie sa len do Kapušian a ďalej to stále bude po dedinách. Posledné odhady staré poldruha mesiaca hovoria o napojení na hranicu s Poľskom v roku 2030.

"Celý ťah R4 naprieč Slovenskom je dôležitým koridorom európskeho významu Via Carpatia, ktorého zámerom je prepojiť Baltské, Čierne a Egejské more pozdĺž východnej hranice Európskej únie. Celkovo ide o 9 úsekov v súhrnnej dĺžke takmer 60 kilometrov. Momentálne sa venujeme aktualizácii štúdie realizovateľnosti úseku R4 od Kapušian až po poľskú hranicu," uviedla v stanovisku Eva Žgravčáková, hovorkyňa NDS. "Ja jazdím často na Slovensko a väčšina ciest je dobrých, ale táto by mala byť širšia," komentoval Wojtech. "Cesta je teraz uzavretá, kamión vytiahneme na cestu," dodal Jaroslav Kučerov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy