Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Z účtu ukradli 150-tisíc eur. Polícia už obvinila jedného z páchateľov
Zdielať na

Z účtu ukradli 150-tisíc eur. Polícia už obvinila jedného z páchateľov

TRNAVA / Trnavskí kriminalisti zadržali jedného zo skupiny páchateľov, ktorým sa počas jednej noci podarilo ukradnúť z účtu obete viac ako 150-tisíc eur.

Vyšetrovateľ obvinil jedného zo spolupáchateľov a podal podnet na návrh na jeho väzobné stíhanie. Skupine osôb sa podarilo dostať sa do bankovej aplikácie poškodeného z okresu Galanta a postupne z jeho účtu presunúť financie na 7 iných účtov. Virtuálnou kartou vybrali celú sumu z rôznych bankomatov vo viacerých mestách. Prípadom sa okamžite začala zaoberať galantská polícia. Vec prevzal krajský vyšetrovateľ. 

"Náročnou operatívnou činnosťou, analyzovaním množstva stôp a informácií sa policajtom aj za pomoci verejnosti podarilo zistiť totožnosť jedného z komplicov. Po súhlase prokurátora ho policajti koncom minulého týždňa zadržali," informovala Zlatica Antalová, hovorkyňa KR PZ Trnava. Obvinenému hrozí až 15 rokov väzenia. "Krajský vyšetrovateľ obvinil 34 ročného Ukrajinca z obzvlášť závažného zločinu krádeže spolupáchateľstvom, za ktorý mu v zmysle zákona môže hroziť väzenie na 10 až 15 rokov," uviedla hovorkyňa. 

Na stotožnení ďalších osôb podozrivých zo spoluúčasti na trestnom čine, polícia naďalej intenzívne pracuje. "Je rozumné mať nastavené nejaké bezpečnostné opatrenia, čo sa týka napríklad limitov na prevody. Ak mám nejakú väčšiu sumu peňazí, tak určite na účte, ku ktorému mám prístup z internetového bankovníctva, nebudem držať všetky peniaze," uviedol Peter Kováč. Neodporúča sa nosiť PIN kód priamo v platobnej karte. 

Jedného chytili, ostatní behajú na slobode

Počas jednej noci ukradli z bankového účtu viac ako 150 000 eur. "Pokiaľ páchateľ ovládne zariadenie, tak dokáže zabezpečiť to, že na to zariadenie príde nejaká požiadavka na autentifikáciu a oni si to dokážu presmerovať na seba," dodal Kováč. "Môžu verifikovať transakcie, pričom banka tieto vyhodnotí ako reálne uskutočnené klientom s nulovým rizikovým hodnotením," povedala hovorkyňa prezídia PZ SR. Jedného z páchateľov obrovskej krádeže zadržali. Po ďalších ešte polícia pátra. Po ďalšom mužovi, ktorého zachytila kamera na bankomate pátrajú. Ak by ste ho spoznali kontaktujte políciu.

Zadržaný 34 ročný cudzinec sa dnes postavil pred sudcu v Galante. Rozhodoval o jeho väzobnom stíhaní. Polícia prijala trestné oznámenie s podozrením na krádež z účtu ešte v júli. Obrovská suma mala poškodenému zmiznúť počas jednej noci. Páchateľa zadržali a dnes sa postavil pred sudcu, ktorý rozhodoval o tom či bude stíhaný vo väzbe. 34-ročný Ukrajinec strávil v pojednávacej miestnosti asi trištvrte hodinu. Napokon vyšiel s putami na rukách. Hrozí mu až 15 ročný trest. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy