Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nový spôsob krádeže áut: Zlodeji používajú rušičky na diaľkové kľúče a vykrádajú autá
Zdielať na

Nový spôsob krádeže áut: Zlodeji používajú rušičky na diaľkové kľúče a vykrádajú autá

PRAHA / Polícia varuje pred novým spôsobom vykrádania áut v nákupných centrách. Gangy cudzincov používajú rušičky pomocou ktorých dokážu odrušiť signál medzi diaľkovým kľúčom a autom - to sa tak nezamkne, i keď si vodič myslí opak.

Policajti poslednú dobu riešili niekoľko desiatok vykradnutých áut, ktorých škoda sa vyšplhala viac ako 750 000 českých korún. "Rušičky sú novým trendom, ich počet narastá," uviedol Jakub Al-Rihani, zástupca vedúceho kriminalistov.

Zlodej predstiera, že telefonuje, no v skutočnosti ruší signál diaľkového zamykania auta. Aj keď vodič stlačí zamykanie auta, zostáva otvorené a zlodej má voľnú ruku. "Ak vodič nechytí kľučku alebo si nevšimne, že sa mu sklopili zrkadlá alebo nie, tak nemá šancu spoznať, že vozidlo je otvorené," dodal Al-Rihani.

Podľa policajtov krádeže uskutočňujú hlavne zahraničné gangy. "Od súdu odchádzajú so správnym vyhostením, a po tom, čo opustia zem, si v rodnej krajine zmenia na úrade priezvisko, legálne sa vrátia späť a vo svojej činnosti pokračujú," informoval Richard Hrdina, hovorca pražskej polície.

Diaľkové zamykanie dokáže zablokovať auto na desiatky metrov. Pre bežných ľudí je takmer vylúčené sa brániť proti rušičkám nejakými antirušičkami. "S takýmto prístrojom som sa nestretol a zatiaľ jediná prevencia je kontrolovať si fyzicky uzamknutie vozidla, siahnutím na kľučku, vizuálna kontrola spätných zrkadiel a nenechávať žiadne cennosti v autách," doplnil Al-Rihani.

"V tomto období pred Vianocami sa začínajú plniť parkovné miesta a takéto gangy je veľmi možné očakávať," objasnil Hrdina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy