Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pri prepustení sľuboval besedy o negatívnom vplyve alkoholu. Koľko ich už Juraj Hossu urobil?
Zdielať na

Pri prepustení sľuboval besedy o negatívnom vplyve alkoholu. Koľko ich už Juraj Hossu urobil?

BRATISLAVA / Po tom, čo Juraj Hossu svoj čin oľutoval a sudca mu schválil podmienečné prepustenie, mal ako odsúdený veľké plány. Skontaktovať sa s rodinou nebohého Henryho Akordu či prednášať v rámci besied vo väzniciach o negatívnom vplyve alkoholu na konanie človeka. Zisťovali sme koľko takýchto posedení s väzňami po vyše pol roku na slobode absolvoval.

"Dúfam, že som sa stal odstrašujúcim príkladom pre každého, kto slope alkohol a nevie, čo môže nastať," povedal Juraj Hossu, ktorý vo februári podmienečne prepustil brány väznice v Hrnčiarovciach nad Parnou po tom, čo zabil Henryho Akordu. Útly muž sa na Obchodnej ulici zastal kamarátok ešte v roku 2018. Opitý Juraj Hossu ho vtedy brutálne napadol - mladý muž útok neprežil. Pred sudcom sa preto kajal, že po prepustení bude vo väzniciach prednášať o negatívnom vplyve alkoholu.

Zostalo však len pri sľuboch. "Vami spomínaná osoba nerealizovala prednášky v ústavoch na výkon väzby a ústavoch na výkon trestu odňatia slobody, ani zbor nebol v danej veci uvedenou osobou kontaktovaný," informovala Monika Kacvinská, hovorkyňa ZVJS. Juraj Hossu na našu otázku, prečo zatiaľ nezrealizoval žiadnu prednášku, nám ani prostredníctvom jeho obhajcu nechcel odpovedať.

Krajský súd mu udelil za zabitie 9 rokov za mrežami. Po odpykaní si polovice trestu požiadal o podmienečné prepustenie. "Na základe vykonaného dokazovania dospel súd k záveru, že u odsúdeného boli splnené všetky podmienky podmienečného prepustenia. Vzhľadom k tomu, že jeho tvrdenie nebolo preukázané žiadnymi ďalšími dôkazmi, súd to pri rozhodovaní o podmienečnom prepustení posudzoval ako tvrdenie odsúdeného," priblížila Jana Kondákorová, hovorkyňa Krajského súdu v Trnave.

Zbor väzenskej a justičnej stráže nie je podľa zákona povinný oslovovať bývalých odsúdených pri realizácii kultúrno-osvetovej činnosti. Každá žiadosť sa vyhodnocuje individuálne a väznice navyše nie sú povinné jeho ponuku vo forme besedy prijať. "Zároveň dodávame, že ani v prípade, že by takáto aktivita bola nariadená súdom po prepustení väznenej osoby z výkonu trestu odňatia slobody, Zbor väzenskej a justičnej stráže nedohliada na plnenie tohto nariadenia," uviedla Kacvinská.

Juraj Hossu má však aj naďalej obmedzenia. Nesmie piť alkohol ani užívať drogy a musí nosiť monitorovací náramok. Počas 7-ročnej skúšobnej doby sa navyše nesmie dopustiť žiadneho priestupku či trestného činu, inak by skončil opäť za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy