Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Juraj Hossu, ktorý zabil Filipínca Henryho Acordu, je na slobode
Zdielať na

Juraj Hossu, ktorý zabil Filipínca Henryho Acordu, je na slobode

TRNAVA / Chlap, ktorý brutálne na smrť dobil útleho Filipínca v bratislavskom Starom meste je na slobode. Juraj Hossu sa dostal von z basy po takmer piatich rokoch. Sudca ho podmienečne prepustil v stredu, 22. februára. O jeho prepustenie požiadal sám riaditeľ väznice. Juraj sa kajal a sľúbil, že vo voľnom čase bude po väzniciach šíriť osvetu o alkohole.

"Dúfam, že ste všetci spokojní!" vyhlásil Juraj Hossu v septembri v roku 2019, keď odchádzal z bratislavského Krajského súdu po tom, ako ho sudca poslal na 9 rokov do basy. Pôvodne mu Okresný súd vymeral 6. S tým ale nesúhlasila prokuratúra.

Henry Akorda zomrel v nemocnici niekoľko dní po brutálnom útoku z roku 2018. Na Obchodnej ulici sa zastal kamarátok. Juraj Hossu ho bezdôvodne brutálne napadol. Dal mu pár faciek, hodil na zem a niekoľko krát ho kopol do hlavy a hrude. V krvi mal viac ako dve promile a bol pod vplyvom antidepresív. K všetkému sa neskôr na súde priznal a oľutoval.

Neprešlo ani päť rokov a o Jurajovom osude súd rozhodoval znovu

Tentokrát ale spoza väzenských múrov a cez telemost. O podmienečné prepustenie Juraja Hossu požiadal riaditeľ väznice v Hrnčiarovciach nad Parnou. Zavážilo hlavne jeho dobré správanie. Sudca Martin Floriš návrhu vyhovel a Juraja prepustil na slobodu. Z väznice mal dobré hodnotenia a nemal žiadne disciplinárne tresty. Podľa sudcu a prokurátora sú to dôvody, že by mohol viesť slušný život, a to aj napriek tomu, čo v minulosti urobil. "Súčasne trestný zákon umožňuje podmienečne prepustiť na slobodu po odpykaní polovicu trestu. Ja k tomu môžem povedať, že rešpektujem rozhodnutie sudu a nič iné nikomu ani neprináleží," uviedol Viliam Karas, poverený minister spravodlivosti.

Juraj Hossu opustil brány väznice v stredu, 22. februára, krátko pred druhou hodinou poobede. Autom si preňho prišla jeho sestra. "Ďakujem Bohu za to, že som dostal šancu," povedal Hossu. Na otázky novinárov, čo by chcel odkázať rodine pozostalým, Hossu odpovedal, že ho to mrzí a že ho to bude mrzieť. Plánuje sa s nimi aj nejako skontaktovať.

Hossu v base absolvoval aj protialkoholické liečenie. Sudca ho prepustil na slobodu s rôznymi obmedzeniami. Vo štvrtok dostane na nohu monitorovací náramok, nesmie piť alkohol, užívať drogy a od 9. hodiny večer do 5. hodiny ráno sa musí zdržiavať iba doma. Skúšobnú dobu má na 7 rokov a nesmie spáchať žiaden trestný čin, ani len priestupok. "Tie emócie a vášne v ponímaní tohto rozhodnutia sú dosť oprávnené, ale myslím, že všetko bolo uskutočnené v súlade so zákonom. Akonáhle poruší čo i len jednu podmienku, bude späť vo výkone trestu," informovala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

"Dúfam, že som sa stal odstrašujúcim príkladom pre každého, kto pije alkohol a nevie, čo môže nastať," vyhlásil Hossu. Po prepustení si poňho prišla rodina. Bývať bude u svojej sestry v bratislavskom Pentagone. U nej má aj pracovať. Rozvážať bude jedlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy