Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Brutálna vražda v CO kryte: Súd potvrdil, že sa vrah vyhrážal oznamovateľovi
Zdielať na

Brutálna vražda v CO kryte: Súd potvrdil, že sa vrah vyhrážal oznamovateľovi

ŽILINA / Brutálne zavraždeného Jozefa našli policajti vo februári v roku 2021 v starom CO kryte v Martine. Priviedla ich tam výpoveď svedkov, ktorým sa s vraždou pochválil Rudolf Dorčík. Ten už dostal doživotie, jeho spolupáchateľ Milan Jesenský 25 rokov. Prokurátor však na Dorčíka podal obžalobu aj z ublíženia na zdraví, výtržníctva a vydierania.

​Napriek tomu že Rudolf Dorčík už vyšší ako doživotný trest dostať nemohol, na okresnom súde v Martine sa táto vec prejednávala. Trval na tom odsúdený Dorčík. Jeho odsúdeniu za brutálnu vraždu predchádzala práve výpoveď kamaráta Adriána, ktorý policajtom ukázal mŕtvolu v kryte. "Podstatou konania obžalovaného bolo, že sa vyhrážal poškodenému Adriánovi, ktorému 6. februára 2021 spoločne s jeho družkou ukázali nebohého zavraždeného. Títo následne išli oznámiť túto skutočnosť na políciu," uviedla sudkyňa Krajského súdu Žilina.

Milana Jesenského, ktorý mu pri vražde pomáhal a odpykáva si 25-ročný trest, použil ako prostredníka. "Ktorý mu tlmočil odkaz od obžalovaného Rudolfa Dorčíka, že ak to oznámi, tak ho zabije a tiež zabije jeho maloletého syna. Príde do bytu jeho priateľky, kde mu rozkope dvere," dodala sudkyňa. Dorčík napriek svedeckým výpovediam odmietal, že by sa Adriánovi vyhrážal a vydieral ho. Sudca Okresného súdu v Martine však mal dostatok dôkazov a uznal ho za vinného. Rozhodnutie ale právoplatné nebolo. "Klient sa odvolával s tým, že skutok nespáchal," vyjadril sa obhajca Ladislav Meistrík.

Napriek tomu, že si podal odvolanie na odvolacie konanie, na Krajský súd v Žiline sa mu veľmi nechcelo. Požiadal, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti. Druhostupňový súd sa s rozhodnutím prvostupňového stotožnil. "Bude so svojim obhajcom zvažovať prípadné podanie mimoriadneho opravného prostriedku," dodal obhajca Ladislav Meistrík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy