Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Ukrajinské autá bez vodičov policajti pokutovať nevedia. Česi našli riešenie
Zdielať na

Ukrajinské autá bez vodičov policajti pokutovať nevedia. Česi našli riešenie

BRATISLAVA / Ak slovenskí vodiči dostanú pokutu za zlé parkovanie a v aute nikto nie je, policajti využijú inštitút objektívnej zodpovednosti a platiť musí majiteľ. Inak je to ale s vozidlami, ktoré majú ukrajinské evidenčné čísla. V Českej republike už prišli s riešením.

​​Spomedzi cudzincov z krajín mimo EÚ majú Ukrajinci na Slovensku najväčšie zastúpenie. Od začiatku vojny ich doteraz vstúpilo na Slovensko vyše jedna pol milióna. V súčasnosti je ich tu približne 60-tisíc.

Ich vozidlá však u nás nie sú nikde zaregistrované, preto udeliť vodičovi pokutu v prípade, že sa nenachádza priamo na mieste je takmer nemožné. Česká republika už našla riešenie. "Od 1. januára 2024 bude platiť povinnosť zapísať auto do databázy do 7 dní od udelení dočasnej ochrany alebo víza na pobyt v krajine (pozn. red. víza za účelem strpění). Registrácia je zadarmo," uviedol František Jemelka, hovorca Ministerstva dopravy ČR.

Od 1. januára budúceho roka bude pohyb neregistrovaných áut s ukrajinskou poznávacou značkou po českých cestách považovaný za priestupok, za ktorý je stanovená pokuta až do 30-tisíc korún, čo je viac ako 1200 eur. "Centrálne databázy ukrajinských vozidiel zavádzame práve preto, aby bola dohľadateľná zodpovednosť páchateľov priestupku. Umožní nám to spárovať vozidlo s konkrétnym človekom, ktorý ho na našom území využíva," vysvetľuje Jamelka.

Zoberieme si od Čechov príklad?

To bolo doteraz veľmi zložité, keďže registre vozidiel Českej republiky a Ukrajiny nie sú prepojené. "Čo sa týka Slovenska, tak verím, že si od bratov Čechov vezmú príklad," tvrdí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Zisťovali sme, či o registri uvažuje aj Slovensko. "Nad možnosťou zavedenia registra vozidiel s ukrajinskými evidenčnými číslami na našom území zatiaľ neuvažujeme. V praxi sa využíva najmä, ak je to dôvodné, odstránenie vozidla alebo použitie technického prostriedku na zabránenie odjazdu dopravného prostriedku," uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy