Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Bratislavskí dopraváci v problémoch. Dôvodom sú zvláštne praktiky pri vydávaní vodičákov
Zdielať na

Bratislavskí dopraváci v problémoch. Dôvodom sú zvláštne praktiky pri vydávaní vodičákov

BRATISLAVA / Čudné praktiky na Dopravnom inšpektoráte v Bratislave. Vodičák na nákladné autá mali údajne dostávať aj šoféri bez riadnej skúšky. Pomáhať im v tom mali policajti vrátane funkcionára. Tvrdí, to anonym ktorý do redakcie napísal potom, ako sa podobná kauza prevalila v Humennom.

Údajné pofidérne praktiky na skúškach sa mali odohrávať ešte začiatkom jari. Teda predtým, ako vstúpili do platnosti nové typy testov na vodičák. Uchádzač po písomnej skúške sa mal presunúť na tú praktickú. Sadnúť si s policajtom do nákladného auta a vyraziť na 45 minút do ulíc, keďže išlo o vodičské preukaz typu C. Podľa listu, ktorý dostala TV JOJ, sa tak ale nestalo.

"Policajný funkcionár počas jazdy s uchádzačom v aute nesedel a jazda netrvala ani 10 minút. Po jazde mal vysokopostavený policajt dať svojmu podriadenému podpísať papiere, že všetko prebehlo v poriadku, a uchádzač mal dostať vodičák," znelo v maile.

Do týchto podozrivých skúšok majú byť zapletení dvaja policajti, ktorí robia na bratislavskom dopravnom inšpektoráte v klientskom centre na Tomášikovej ulici. Prípad rieši aj Úrad inšpekčnej služby, kde je začaté trestné stíhanie za zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Vyšetrovateľ už mal aj vypočuť viacerých svedkov, vrátane policajta, uchádzača o vodičák či inštruktora z autoškoly. Na inšpekcii sme sa ale pýtali aj to, či existujú podozrenia, že za takéto vydávanie vodičákov policajti brali úplatky. Inšpekcia bola ale vo vyjadreniach strohá.

"Úrad inšpekčnej služby nebude v tejto veci v súčasnosti poskytovať žiadne informácie," informoval Matej Neumann, hovorca ministerstva vnútra. Podľa informácií TV JOJ, jeden z policajtov sa pred inšpekciou vyjadril, že nemohol sedieť s uchádzačom v kabíne nákladiaku, pretože sa na sedačku rozliala káva. "A tak musel jazdiť sám. Tento funkcionár doteraz nebol vypočutý. Je normálne, že ľudia, ktorí majú dodržiavať zákon, pustia bez skúšok takéhoto vodiča do premávky?" pýta sa anonym v e-maile.

"Praktická skúška s policajtom je veľmi dôležitá z môjho pohľadu, lebo v tom danom momente, keď ten človek, ktorý si chce urobiť vodičské oprávnenie skupiny C, šoféruje sám za seba. Ten policajný príslušník mu môže akurát povedať doprava, doľava, ale vtedy on vidí, ako sa vie ten človek sám rozhodnúť," avizoval motoristický novinár Peter Minárik. Obvinený v tejto kauze zatiaľ nie je nikto. No za zneužívanie právomoci verejného činiteľa je trestná sadzba od dvoch až do piatich rokov.

Súvisiace články