Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zima na schengenskej hranici sa blíži. Nelegálni migranti riskujú životy
Zdielať na

Zima na schengenskej hranici sa blíži. Nelegálni migranti riskujú životy

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Podmienky na nelegálny prechod našej východnej hranice sa s príchodom chladného počasia rýchlo zhoršujú. Hraniční policajti dokonca vydali výstrahu. Migrantov totiž neraz našli utopených, zamrznutých a o život prišli aj takí, ktorí nevládali ísť ďalej.

Časť schengenskej hranice už v týchto dňoch pokryl prvý sneh. Pre prevádzačov to znamená jediné – v čo najkratšom čase previezť tadiaľto čo najviac ľudí. Najmä severný úsek našej východnej hranice je hornatý a v tomto nehostinnom teréne zvyknú napadnúť aj dva metre snehu.

Snehová búrka dokonca nedávno prekvapila skupinu nelegálnych migrantov z Bangladéša a Indie v máji, kedy to nik nečakal. Jedného z nich previezli do nemocnice v kritickom stave, druhý zomrel.

Policajti ich vtedy postupne z horského terénu zvážali. Nebyť toho, že ich vypátrali včas, o život by možno prišli viacerí. Pred pár rokmi našli v lesoch pri hranici smrť dve mladé cudzinky vo veku od 20 do 30 rokov. Ich telá objavili turisti.

Začiatok vojnového konfliktu na Ukrajine však spôsobil odklon migrantov z afrických štátov na inú trasu. "V súvislosti s vojnou na Ukrajine došlo na východnej hranici k výraznému poklesu počtu nelegálnych migrantov," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Zuzana Hrabovská. 

Vystriedali ich ale samotní Ukrajinci, muži v brannom veku, ktorí sa útekom do štátov EÚ vyhýbajú službe v armáde. Len od začiatku tohto roka ich na hraniciach s našou krajinou zadržali už takmer 500. Ukrajinskí hraničiari pred zimným obdobím vydali výstrahu. "Štátna pohraničná služba Ukrajiny varuje pred porušovaním hraníc v súvislosti so zhoršovaním poveternostných podmienok," vyjadrilo svoje stanovisko hraničnej služby Ukrajiny.

Hoci pokusy o nelegálny prechod hraníc predstavujú ohrozenie zdravia aj života, vidina žiť v lepší život v inej krajine je zdá sa silnejšia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy