Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Na železničnom priecestí šľahali plamene. Došlo k zrážke vlaku s kamiónom
Zdielať na

Na železničnom priecestí šľahali plamene. Došlo k zrážke vlaku s kamiónom

OLOMOUC / V olomouckej časti Bielidla sa v utorok 17. októbra ráno zrazil na prejazde kamión s osobným vlakom. Po zrážke začal horieť kamión aj vlak, plamene pohltili podľa hovorkyne hasičov Lucie Balážovej aj osobné auto. Kamión totiž pri náraze zasiahol palivovú nádrž vlaku. Pri nehode sa zranilo päť ľudí, štyria z nich skončili v nemocnici, ale ich zranenia nie sú podľa záchrannej služby vážne.

Podľa informácií ČTK je medzi zranenými vodič kamióna s poľskou poznávacou značkou, vlakvedúci a rušňovodič. Niekoľko desiatok cestujúcich z vlaku stihlo včas vystúpiť. Pri nehode vznikla podľa hovorcu Drážnej inšpekcie Martina Drápala škoda 26,1 milióna českých korún. Polícia na sociálnej sieti uviedla, že kriminalisti začali úkony trestného konania pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti.

Po zrážke začali vozidlá horieť

Osobný vlak idúci z Hrubej Vody na hlavnú stanicu v Olomouci sa na prejazde cez frekventovanú cestu v mestskej časti Bielidla zrazil s nákladným autom o 08: 21. "Nehoda sa udiala na železničnom priecestí zabezpečenom svetelnou signalizáciou bez závor, ktorá podľa doterajších zistení na mieste mimoriadnej udalosti bola v čase nehody v činnosti. V dôsledku stretnutia došlo k požiaru nákladného a osobného automobilu i osobného vlaku, ktorý pri náraze vykoľajil. Drážna inšpekcia začala vlastné vyšetrovanie tejto mimoriadnej udalosti vrátane spracovania záverečnej správy," uviedol Drápal.

Na vlakovej súprave sa škoda odhaduje na 15,5 milióna korún a na kamióne na desať miliónov korún. Škoda na infraštruktúre železničnej a električkovej trate zatiaľ vyčíslená nebola. Príčinou mohutného požiaru po strete bola pretrhnutá palivová nádrž na vlakovej súprave. Na mieste s plameňmi bojovalo osem jednotiek hasičov.

Zranilo sa päť ľudí, štyria z nich skončili v nemocnici

Podľa informácií ČTK išiel kamión z mesta v smere na Šternberk, po strete s vlakom zostal za kabínou roztrhnutý, náves zostal na druhej strane. "Osobné vozidlo stálo v čase nehody v opačnom smere," povedala ČTK policajná hovorkyňa Petra Vaňharová. Požiar sa potom preniesol aj na neho.

Podľa krajskej záchrannej služby ošetrili záchranári na mieste päť ľudí, z toho štyria boli transportovaní do Fakultnej nemocnice Olomouc na oddelení urgentného príjmu. "Dve osoby sa nadýchali splodín horenia, jedna cestujúca utrpela pomliaždenie krčnej chrbtice a vodič kamiónu utrpel úraz hlavy s otrasom mozgu. Všetko ľahké zranenia, nikto nebol zasiahnutý požiarom ani nebol usmrtený," uviedli záchranári na sociálnej sieti.

Podľa hasičov cestovali vlakom približne tri desiatky ľudí

Vo chvíli, keď prišli hasiči na miesto, boli ľudia z vlaku už evakuovaní. Podľa informácií Českých dráh na sociálnej sieti začal vlak horieť po strete s kamiónom. "Vďaka rýchlej reakcii vlakvedúceho a rušňovodiča boli všetci cestujúci včas evakuovaní. Podľa zatiaľ dostupných informácií sú naši kolegovia teraz v starostlivosti lekárov," uviedli.

Generálny riaditeľ ČD Michal Krapinec vyjadril obrovský vďaka vlakvedúcemu a rušňovodičovi. "Vďaka ich rýchlej reakcii nedošlo k tragédii. Som nesmierne pyšný, že máme takých kolegov v našom tíme," uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy