Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Atentátnika, ktorý zabil dvoch švédskych fanúšikov, postrelila polícia. Zraneniam podľahol
Zdielať na

Atentátnika, ktorý zabil dvoch švédskych fanúšikov, postrelila polícia. Zraneniam podľahol

BRUSEL / Bruselská polícia v utorok ráno postrelila muža. K policajnému zákroku došlo v bruselskej štvrti Schaerbeek, kde podľa polície býval atentátnik, ktorý v pondelok večer v širšom centre Bruselu zastrelil dvoch občanov Švédska a jedného ťažko zranil. S odkazom na belgické médiá o tom informuje bruselský spravodajca TASR.

​Polícia sa pokúsila streľbou "neutralizovať" podozrivého muža, bol zasiahnutý do hrudníka a streľbu spočiatku prežil, jeho zdravotný stav však bol vážny. Zraneniam nakoniec podľahol. Okolo oblasti zásahu polícia zriadila široký bezpečnostný perimeter.

​Podľa spravodajského portálu RTL Info bol postrelený s najväčšou pravdepodobnosťou 45-ročný Abdesalem L., ktorý v pondelok večer strieľal na Námestí Sainctelette. Postreleného previezli do bruselskej nemocnice Svätého Lukáša. Štvrť Schaerbeek bola po celú noc "izolovaná" a prehľadávaná. Polícia strieľala neďaleko miesta s názvom "Cage aux ours" (Klietka na medvede). Pre médiá streľbu potvrdila ministerka vnútra Annelies Verlindenová.

45-ročný Abdesalem Lassoued bol občan Tuniska

Vyšetrovatelia uviedli na pravú mieru prvotné informácie médií, podľa ktorých mal byť v pondelok postrelený taxikár. Ide však o švédskeho občana, ktorý bol hospitalizovaný a jeho stav bol sprvu vážny. Nakoniec zraneniam podľahol. V Bruseli platí štvrtá, najvyššia úroveň bezpečnostnej výstrahy. Do ulíc však podľa ministersky nebudú nasadení žiadni vojaci a nezopakuje sa scenár po teroristických útokoch z marca 2016.

"Všetky bezpečnostné zložky sú v pohotovosti," povedala Verlindenová pre flámsku rozhlasovú a televíznu stanicu VRT. Podľa jej slov otvorené zostalo aj bruselské letisko, mestská hromadná doprava funguje v normálnom režime. Nie sú tiež zatvorené školy, aby zbytočne nevznikal chaos. Zároveň však boli posilnené policajné hliadky v uliciach aj ochrana švédskeho veľvyslanectva a ďalších potenciálnych cieľov.
Inštitúcie EÚ so sídlom v Bruseli vyzvali zamestnancov, aby v utorok svoje pracovné povinnosti vykonávali online. V utorok zostanú zatvorené aj predškolské zariadenia a medzinárodné školy, ktoré navštevujú deti pracovníkov európskych inštitúcií.

Atentátnik z Bruselu zomrel po zásahu polície

Abdesalem L., ktorý v pondelok večer v širšom centre Bruselu zastrelil dvoch občanov Švédska a tretieho vážne zranil, v utorok zomrel. Atentátnika v utorok ráno postrelila polícia a bol prevezený do nemocnice. Podľa spravodajského portálu RTL Info mal pred smrťou dve zástavy srdca, informuje bruselský spravodajca TASR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy