Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
10-ročný chlapec ťažko zranený po páde zo zabudnutej budovy. Ľady sa pohli až po tomto nešťastí
Zdielať na

10-ročný chlapec ťažko zranený po páde zo zabudnutej budovy. Ľady sa pohli až po tomto nešťastí

MEDZILABORCE / 10-ročné dieťa spadlo zo strechy opustenej budovy a s pomliaždenými pľúcami ho vo vážnom stave previezli do nemocnice. K pádu došlo vlani v Medzilaborciach, v schátranej stavbe, ktorá predstavovala nebezpečenstvo takmer 20 rokov. A to nielen pre miestne deti ale aj dospelých. Budova doslova zmizla zo zemského povrchu.

"On sa pošmykol a spadol. Zavolali sme záchranárov. Ale my sme ho opatrne vzali do chyži," priblížila mama zraneného chlapca. "Podľa lekárskej správy utrpel zlomeniny stavcov, nalomeninu hrudnej i holennej kosti a pomliaždenie pľúc," ozrejmila Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ v Prešove

10-ročný Tomáš vyliezol na strechu po týchto starých strojoch. Budovu postavili ešte v 70. rokoch a slúžila ako pílnica na rezanie dreva. Už pred vyše 20  rokmi bola nefunkčná a vyradená z prevádzky a po celý čas bola terčom vandalizmu a rozkrádania.

Dospelí aj deti sem však napriek riziku chodievali zbierať železo, ktoré následne speňažili. Dospelým aj deťom z tejto marginalizovanej skupiny sa pravidelne venujú v komunitnom centre. Avšak nie je v ich silách dohliadnuť na každého, keď často zlyháva základná rodičovská starostlivosť. Pozemok patrí mestu Medzilaborce a stavba Lesom SR.

Doslova zmizla zo zemského povrchu. "Podľa informácií z Organizačnej zložky OZ Vihorlat bola uvedená budova v tomto roku v mesiacoch júl – august asanovaná," uviedla Dáša Makanová, hovorkyňa Lesy SR. 

Polícia pád chlapca vyšetrovala ako trestný čin ublíženia na zdraví. Skráteným vyšetrovaním bolo zistené a dostatočne preukázané, že zranenie  maloletému nebolo spôsobené inou osobou. "V danom prípade bolo trestné stíhanie zastavené, keďže nebolo preukázané, že došlo k trestnému činu," dodala Ligdayová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy