Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Brat známeho mafiánskeho vraha žiada o prepustenie. Európsky súd potvrdil, že došlo k porušeniu práv
Zdielať na

Brat známeho mafiánskeho vraha žiada o prepustenie. Európsky súd potvrdil, že došlo k porušeniu práv

PREŠOV / Brat známeho mafiánskeho vraha Branislava Adamča chce ísť na slobodu. Starší z bratov Erik si odpykáva trest za spoluúčasť na dvoch vraždách a to z 90-tych rokov. Právoplatne odsúdený vrah sa sťažoval aj na Európskom súde pre ľudské práva. Ten potvrdil, že došlo k porušeniu jeho práva na spravodlivý proces.

"Bol som odsúdený na základe výpovede jediného svedka," povedal Erik Adamčo, odsúdený za spoluúčasť na vraždách. Toto sú slová právoplatne odsúdeného vraha, ktoré odzneli na súde v minulosti. Erik Adamčo si odpykáva úhrnný trest. Vo väzení sa venuje krúžkom ruského a nemeckého jazyka, tiež navštevuje fitness krúžok.

Voľný čas trávi čítaním tlače a pozeraním televízie a deväťkrát bol disciplinárne odmenený. Aj toto obsahoval posudok väznice, v ktorej si odpykáva svoj trest. Erik Adamčo, brat Branislava Adamča sa chcel na slobodu dostať už vlani. No po psychologickom posudku znalkyne, ktorá to neodporúčala, svoju žiadosť stiahol. Novú žiadosť o podmienečné prepustenie podal aj tento rok.

Šéf zariadenia na výkon trestu odporučil jeho podmienečné prepustenie ale s dozorom. Pozitívne hodnotenie už má aj aktuálny posudok. No vo vlaňajšom posudku, po ktorom odsúdený Adamčo stiahol svoju žiadosť o podmienečné prepustenie, znalkyňa doslovne uviedla, že jeho náprava nie je možná ani po odpykaní trestu. Obhajoba to považuje za irelevantné.

V posudku bolo poukázané aj na jeho brata a jeho kriminálnu minulosť. "A teraz sa pýtam ja ako môže znalec posudzovať brata, ktorý je tiež odsúdený a oni sa 16 rokov nevideli. Tak potom z čoho vychádzal. Naposledy bývali spolu pred 30 rokmi," ozrejmil Jozef Kuzma, obhajca Erika Adamča. 

Karty v prípade zamiešal aj rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva z júna tohto roka. Vo veci Erik Adamčo proti Slovenskej republike bolo rozhodnuté, že došlo k porušeniu jeho práva na spravodlivý proces. Najmä tým, že spolupracujúci obvinení, teda kajúcnici, spolupracovali s prokuratúrou výmenou za poskytnuté výhody.

Obhajca trvá na tom, že jeho klient nielenže spĺňa podmienky na podmienečné prepustenie, ale ja na obnovu konania. "Toto rozhodnutie, ktoré on by mal vykonať celým trestom v 17.10.2025 je napadnuteľné obnovou konania. Tú obnovu konania podáme, jednoznačne," dodal Kuzma. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy