Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nemeckí turisti v núdzi na slovenskom hrebeni. Záchranári boli v akcii
Zdielať na

Nemeckí turisti v núdzi na slovenskom hrebeni. Záchranári boli v akcii

NÍZKE TATRY / Horskí záchranári z Nízkych Tatier museli zachraňovať 73-ročného dôchodcu z Nemecka, ktorý sa spolu s 58-ročným kamarátom vybrali na hrebeň Nízkych Tatier. Chceli prejsť z Poľany smerom do sedla Sinej. Po viac ako 10 hodinovej túre však boli obaja cudzinci dezorientovaní a dehydrovaní. Navyše sa blížila chladná noc aj s prízemnými mrazmi. Záchranári upozorňujú, že žltá trasa od Sedla Poľany do sedla Sivej je pritom uzavretá od 1.októbra.

Turisti z Nemecka robili hrebeňovku a zablúdili v lesíku. "Títo turisti nepoznali terén, pozreli si len mapu a zdalo sa im, že to zvládnu," uviedol Jakub Filipko, záchranár, expert HZS Nízke Tatry. Štyria horskí záchranári z Nízkych Tatier im rýchlo išli na pomoc. "Vo večerných hodinách nám bolo ohlásené uviaznutie dvoch turistov," dodal Filipko.

Napokon ich našli. Turisti sa ocitli sa na hrebeni bez svetla a v tme, s ktorou nerátali. Boli unavení a dezorientovaní. Navyše jeden z nich, 73-ročný, slabšie videl v tme. Záchranári ich vyšetrili, zateplili a poskytli im aj tekutiny, keďže boli dehydrovaní. "Mali za sebou celodennú túru a boli veľmi vyčerpaní. Išli 10 -12 hodinovú túru, čo šľapali sami, s nami 4,5 šľapali, potom sme šli s autom," priblížil Filipko.

Aby toho nebolo malo zastihla ich aj tma. Záchranári vyzývajú turistov, aby nepodceňovali svoje schopnosti aj zdravotný stav. "Tým, že máme jeseň a sa stmieva skôr, zimu už cítiť. Treba aj svetelný a tepelný zdroj, teplé oblečenie," doplnil Filipko. "Prispôsobiť veku, zdatnosti, nepreceňovať schopnosti a nepodceňovať hory," ozrejmil na záver Marek Biskupič, riaditeľ HZS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy