Zatiahnuté
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Dopravných policajtov obvinili z korupcie. Mimo službu je štvrtina oddelenia
Zdielať na

Dopravných policajtov obvinili z korupcie. Mimo službu je štvrtina oddelenia

HUMENNÉ / Zaujímavo vyzerá situácia na Okresnom dopravnom inšpektoráte v Humennom. Z celkového počtu policajtov je až štvrtina dočasne postavená mimo službu. Dôvodom sú obvinenia z korupcie a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Protizákonné konanie policajtov sa má týkať vydávania vodičských preukazov.

"Vyšetrovateľky Útvaru ochrannej služby a prevencie Úradu inšpekčnej služby vedú celkovo tri trestné konania," uviedol Matej Neumann, riaditeľ Tlačového odboru a hovorca MV SR. Policajti sú služobne zaradení pod Okresný dopravný inšpektorát. Podľa zdroja televízie JOJ sa ich údajné protizákonné konanie má týkať skúšok v autoškole. Televízia JOJ má k dispozícii uznesenia o vznesení obvinenia. Z vyšetrovania vyplýva napríklad aj to, že uchádzači o vodičský preukaz dostali oprávnenie napriek tomu, že skúšky z odbornej spôsobilosti neurobili. "Ide o trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť," dodal Neumann.

Ako malo ku korumpovaniu dochádzať a v akých sumách, to inšpekcia nekonkretizovala. Vyšetrovateľky dovedna obvinili šiestich dopravákov. Všetci šiesti sú dočasne pozbavení výkonu štátnej služby. Ide pritom o štvrtinu z celkového počtu policajtov na oddelení. "Na Okresnom dopravnom inšpektoráte v Humennom je vo výkone štátnej služby 23 policajtov," priblížila hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová. S niektorými z obvinených štáb TV JOJ hovoril. Svoju vinu odmietajú. Jeden z nich žiada postup podľa paragrafu 363. "Generálna prokuratúra SR eviduje návrh obvineného M. L. na zrušenie právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní vedenom na Krajskej prokuratúre Prešov," vysvetlila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR, Zuzana Drobová.

Za skutok mu v prípade dokázania viny hrozí väzenie na dva až päť rokov. Spolu s ním sa na skutku mali podieľať aj ďalší štyria dopraváci. "Uznesením vyšetrovateľa ÚIS bolo vznesené obvinenie štyrom príslušníkom Policajného zboru za prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaný formou účastníctva," dodala Drobová. Generálna prokuratúra musí rozhodnúť do pol roka od podania žiadosti. To ale nič nemení na tom, že vo vyšetrovaní inšpekcia naďalej pokračuje. "V tomto štádiu trestného konania sa k bližším okolnostiam spáchania skutku, ako aj k prebiehajúcim úkonom vyjadrovať nebudeme z dôvodu, aby nedošlo k ohrozeniu účelu trestného konania," uviedol Neumann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy