Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tony tabaku do vodných fajok a škody za 600 tisíc eur. Taký je výsledok akcie Strojník
Zdielať na

Tony tabaku do vodných fajok a škody za 600 tisíc eur. Taký je výsledok akcie Strojník

KOŠICE / Akcia s krycím názvom Strojník odhalila na východe Slovenska prvú nelegálnu výrobu tabaku do vodných fajok. Trojica mužov mala tabak s mentolovou príchuťou vyrábať aj baliť.

Príslušníci finančnej správy zadržali viac ako 6 ton tabaku do vodných fajok. Traja muži ho mali vyrábať v jednej z garáží v obci Haniska. Colní kriminalisti prehľadali spolu 6 priestorov v Košiciach ale aj okolí.

Vo výrobni mali miešať rastlinné suroviny s melasou a mätovými príchuťami, tie mali potom baliť do plastových škatúľ. "Škoda na spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorá vznikla štátu bola vyčíslená na viac ako 600 tisíc eur," informovala hovorkyňa Finančnej správy SR Martina Rybanská.

Podľa informácií TV JOJ muži pri výsluchu povedali, že boli oslovení Poliakom, aby zamiešali kŕmne zmesi z včelieho medu, kŕmnej pšeničnej múky, majoránu a kravského nutrilónu - teda ochucovadla, do jedla určeného kravám. Túto zmes vraj balili do vreciek po kile. Nebolo tomu však tak. Išlo o tabak s mentolovou príchuťou.

Kriminalisti zadržali spolu 3 osoby, ktoré prichytili priamo pri výrobe, jedného z nich prepustili. "Čo sa týka zadržaných osôb, tak v prípade dvoch ide o recidivistov, ktorí už boli právoplatne v minulosti odsúdení za nelegálnu výrobu cigariet," uviedla Rybanská.

Okrem samotného tabaku zaistili tiež rôzne váhy, fóliovače a rôzne ďalšie komponenty na výrobu a distribúciu tabaku.  Oboch zadržaných sudca vzal do väzby, a to z preventívnych dôvodov, aby nepokračovali v trestnej činnosti.

Prvý z obvinených - Jaromír, voči väzbe nepodal sťažnosť. Druhý - Jozef, ktorý mal byť podľa zistení TV JOJ hlavou celého obchodu, sa voči väzbe odvolal. V prípade dokázania viny im hrozí až 8 ročné väzenie. Z Košíc, Viktória Adamečková, TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy