Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Návrh Sadikiho na obnovu konania: Súd zatiaľ nerozhodol
Zdielať na

Návrh Sadikiho na obnovu konania: Súd zatiaľ nerozhodol

PREŠOV / Pred súd v Prešove predviedli Bakiho Sadikiho. Muža, ktorý bol podľa rozsudku hlavou albánskeho drogového gangu na Slovensku. Albánec známy priateľským telefonátom so Štefanom Harabinom žiada o obnovu konania. Vraj o svojom stíhaní nevedel a trvá na tom, že bol odsúdený bez dôkazov.

"Žiadosť o obnovu konania slúži na to, aby mohla obhajoba prezentovať nové dôkazy a ktoré nasvedčujú tomu, že môj klient je obeťou justičného omylu," povedal Viktor Križiak, obhajca Sadikiho. ​

Bakiho Sadikiho priviezla ozbrojená eskorta z Ilavskej väznice. V súčasnosti si odpykáva trest 22 rokov väzenia za obchodovanie s drogami. Trvá na tom, že bol odsúdený na základe jednej výpovede a bez dôkazov. Bývalý Sadikiho komplic ako chránený svedok vypovedal, ako pašovali heroín na Slovensko, uschovávali v penzióne v Starom Smokovci a následne vyvážali ďalej. Kosovský Albánec so slovenským občianstvom sa domáha obnovy konania. On sám tvrdí, že s drogami nikdy nič nemal a je nevinný. A o korunnom svedkovi procesu hovorí ako o svedkovi bez dôkazov.

"Keby senát alebo pán prokurátor sa ho spýtal, či na to, čo tvrdí má dôkazy, povedal by, že nemá," vyjadril sa Sadiki. Policajti zadržali v penzióne v Starom Smokovci 10 kíl heroínu. Priestor s nelegálnym tovarom mal v prenájme ten, kto svedčil proti Sadikimu a ktorý sám bol obžalovaný a dostal 15 rokov. Drogy ukrývali v športovej obuvi. Zo zadržaného heroínu bolo možné vyrobiť viac ako 336-tisíc jednorazových dávok omamnej látky, za ktorú mohli podľa obžaloby získať milióny eur. Baki Sadiki bol prvýkrát odsúdený v neprítomnosti. Podľa vlastných slov, i keď bol pri pobyte v zahraničí v kontakte s rodinou a zároveň na zozname najhľadanejších zločincov, o svojom stíhaní vraj nevedel. Obhajoba trvá na tom, že ide o justičný omyl a navrhuje v prípade vypočuť okrem iných ako svedka aj bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku či neskoršieho šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy