Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Horskí záchranári ratovali turistu v Tatrách. Bez prilby padal desiatky metrov
Zdielať na

Horskí záchranári ratovali turistu v Tatrách. Bez prilby padal desiatky metrov

VYSOKÉ TATRY / V pondelok, 18. septembra, popoludní pomáhali horskí záchranári z Vysokých Tatier slovenskému turistovi. Ten mal obrovské šťastie. Padal desiatky metrov s odtrhnutou skalou a napriek tomu, že bol bez prilby, neutrpel vážne zranenia.

​​Slovák bol na túre s dvomi kamarátmi v oblasti Baranieho sedla. "V popoludňajších hodinách 18.9.2023 bola HZS požiadaná o pomoc pre slovenského turistu, ktorý spadol v exponovanom teréne pri zostupovaní zo sedla Baraních rohov," informovala Horská záchranná služba na webovej stránke.

Turista chcel prejsť cez skalný blok. Ten sa ale odrazu odtrhol a muž padal približne 30 metrov. Pád našťastie prežil. "Muž si pádom spôsobil poranenie hlavy a početné povrchové poranenia tela," priblížila HZS. Jeho dvom kamarátom sa nič nestalo. Z miesta neodišli, ale zišli k zranenému, pomohli mu a privolali pomoc. 

"O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá transportovala do terénu ku pacientovi dvoch záchranárov HZS," informovali horskí záchranári. Letové podmienky neboli najlepšie, ale pilot sa snažil spustiť horských záchranárov čo najbližšie k miestu dopadu muža.

Profesionáli po vysadení zostupovali k mužovi ešte asi 15 minút. Ošetrili ho, ale evakuácia jednoduchá nebola. Spolu s jeho kamarátmi zraneného turistu zniesli na iné miesto, kde im už pomohol vrtuľník. "Muž bol po vytiahnutí z terénu prevezený letecky do nemocnice v Poprade. Záchranári HZS zostúpili do údolia a následne sa vrátili na základňu do Starého Smokovca," uzavreli horskí záchranári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy