Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Eliminovali medveďa hnedého: Likvidoval zvieratá a robil škody
Zdielať na

Eliminovali medveďa hnedého: Likvidoval zvieratá a robil škody

SEVERNÉ SLOVENSKO / Zásahový tím pre medveďa hnedého eliminoval z populácie viac ako 160 kilogramového medveďa, ktorý v Sučanoch likvidoval ľuďom hospodárske zvieratá a robil škody na ovocných stromoch. V rovnaký deň uhynul aj medveď, ktorý na farme zaútočil na mladého farmára. Jeho však nezabila guľka zo zbrane.

V sobotu ráno pri Michale zrazilo auto medveďa. Dnes je už jasné že šlo o šelmu ktorá v júli útočila na farme v Háji. Kristián na stretnutie s medveďom tak skoro nezabudne na rukách mu po jeho útoku zostali jazvy. "Na zadné sa dal a len hrýzť hrýzť, hlavne mi pohrýzol ruky v ústach, ktoré mi poodtŕhal pazúrami," opísal Kristián Sedlačko, napadnutý farmár. 

"Kristián začal kričať, už mu išiel po rukách. Neviem, čo ma to napadlo, zdrapnúť vidly a letela som tam," priblížila Michaela Sedlačková, matka napadnutého farmára. Rany po vidlách, fotodokumentácia, sfarbenie srsti. Toto všetko utvrdzovalo zásahový tím v tom, že zrazený trojročný samec je skutočne ten, ktorý na farme útočil.

"Dĺžka zadnej stopy bola 18 cm, keď došlo k útoku, každá jedna stopa merala 18 cm," objasnil Marek Veverica, zásahový tím pre medveďa hnedého. Ich presvedčenie potvrdil aj preparátor. "Vo vrchnej časti tela nad lopatkami sa nachádzali zahojené rany po vpichoch ostrým predmetom," dodal Veverica.

Zásahový tím v spolupráci s poľovníkmi odstránil aj problémového medveďa zo Sučian. "Tento jedinec bol niekoľkokrát plašený," doplnil Veverica. "Ale stále sa vracal a spôsoboval škody na zvieratách a stromoch," poznamenal Veverica. "Samotnú elimináciu vykonal člen poľovného združenia, určili sme mu vek 12 rokov a 163 kilogramov," opísal na záver Veverica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy