Skoro jasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Rozsiahly požiar hasilo cez 70 ľudí. Starosta tuší, kto je vinníkom
Zdielať na

Rozsiahly požiar hasilo cez 70 ľudí. Starosta tuší, kto je vinníkom

KALAMENY / Na hranici dvoch obcí Kalameny a Lúčky vypukol veľký lesný požiar. V ťažko dostupnom teréne hasilo od piatej rána približne 70 ľudí vrátane dobrovoľných hasičov z okolitých obcí. Hasili aj poľovníci, urbárnici a samozrejme aj takmer dve desiatky profesionálnych hasičov z Ružomberka a okolia.

"S obyvateľmi Krompachov obkopávame korene, oblievame vodou, hasíme to už, aby sa ďalej nerozširovalo," uviedol dobrovoľný hasič Stanislav Bania. Okolo 70 ľudí hasilo lesný požiar v nadmorskej výšky približne 1000 metrov, v ostrom svahu na rozlohe takmer jedného hektára. Obyvatelia okolitých dedín, dobrovoľní aj profesionálni hasiči pracovali v strmom exponovanom teréne. "Včera sme vo večerných hodinách spozorovali požiar. Hneď sme volali hasičov. Boli sme oslovení ako obec Malatina, nech dáme našu techniku, ale bohužiaľ ju máme v nefunkčnom stave," povedala starostka Malatinej Tatiana Červeňová.

Na vine môžu byť turisti

Do ťažko dostupného terénu vozili vodu z dediny Malatinej. "Celá situácia je smutná, ale aspoň sme takto ukázali súdržnosť okolitých dedín, súdržnosť medzi obyvateľmi," dodala starostka. Oficiálna príčina požiaru zatiaľ známa nie je. Starosta Kalamien nevylučuje, že požiar vznikol z neuhaseného ohniska. "Nezodpovední turisti si nedokážu tie fatálne následky predstaviť, čo môžu spôsobiť nezodpovednosťou," povedal starosta Kalamien Juraj Markovič. V podvečerných hodinách požiar lokalizovali. Hasiť budú aj v pondelok 11. septembra.

Súvisiace články