Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mali to byť rodinné domy. Investor ale zmenil plány, obyvatelia sú zúfalí
Zdielať na

Mali to byť rodinné domy. Investor ale zmenil plány, obyvatelia sú zúfalí

BANKA / Na Slovensku je, zdá sa, možné čokoľvek. Obyvatelia obce Banka pri Piešťanoch, ktorí márne hľadali pomoc na polícii, sú zúfalí. Dôvodom je stavba bytoviek, ktoré pôvodne ani nemali existovať.

Obyvatelia začínajú zvažovať predaj domov

Všetko sa to začalo minulý rok. Na jednom z pozemkov v obci Banka mali pôvodne vyrásť rodinné domy. Investor na ne dostal povolenie od stavebného úradu. Obyvatelia ale zostali v šoku keď sa dozvedeli, že v ich blízkosti bude 5 bytových jednotiek. "Ja rozmýšľam, že predám ten dom a pôjdem preč. Znehodnotili naše majetky. Úplne to znehodnotilo to monštrum čo vidíte čo tu je," reagoval poškodený. "Pre mňa ten život tu, to bude utrpenie. To bude niečo hrozné. Tento pokoj som tu hľadala, ktorý oni propagovali aj na stavebnom úrade a všetci títo ľudia hovorili, že tu bude sídlisko rodinných domov a pozrite sa toto je výsledok," povedala ďalšia poškodená. 

Investor: Vždy tam mali byť 3 podlažia

"Ona je zmyslov zbavená, zbavený človek. Ona je chorá ona udáva. Ja som práve toto chcel dať do televízie. Vždy tam tri podlažia boli. Naopak ja som ešte znížil tú bytovku o meter 20. Ja som dal zmenu stavby pred dokončením," reagoval investor, konateľ a majiteľ spoločnosti RMBAU Rudolf Mišovec. Na byty dostal investor dodatočné povolenie zo stavebného úradu v obci Banka. Nadriadený okresný úrad v Trnave ale toto dodatočné povolenie zrušil. "Vrátil nám ho Okresný úrad Trnava na nové konanie. Rozhodnutie nového konania bolo kladné, nakoľko nikto nemal námietky a toto nadobudlo právoplatnosť," vysvetlila starostka obce Banka Tatiana Julinyová. 

Dodatočné stavebné povolenie vraj nebolo väčšine obyvateľov doručené a Okresný úrad v Trnave ho opäť zrušil. Dôvodov je viacero. Nedodržanie základných pravidiel konania v zmysle stavebného poriadku či rozpor s územným plánom. "Čiže dnes tam stojí 5 dokončených bytoviek, dokončené spevnené plochy, ktoré nemajú žiadne územné rozhodnutie, nemajú platné stavebné povolenie. Medzi tým starostka vydala aj kolaudačné rozhodnutie ale to bude musieť byť zrušené keďže neexistuje stavebné povolenie," vyjadril sa advokát Peter Ďurček. "Stavebník si zažiadal o kolaudačné rozhodnutie a kolaudácia prebehla," uviedla starostka Tatiana Julinyová. Okresný súd v Trnave zároveň vydal zároveň neodkladné opatrenie, ktorým stavebníkovi zakázal dokončiť stavbu. Ďalší zákaz sa týka užívania samotnej nehnuteľnosti. 

Byty sa predávajú

"Sme banánová republika. pretože ja mám právoplatné stavebné povolenie. Rodinné domy tam boli plánované tým, že každý rodinný dom mal tri podlažia," vysvetlil investor. "Nemali by sa predávať. Asi by bolo fajn, aby aj ľudia o tom vedeli, že nie je možné si takúto nehnuteľnosť kúpiť pretože ťažko si viem predstaviť ako by si to vedeli potom zlegalizovať," odkázal advokát Peter Ďurček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy