Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Oslava krstín sa skončila bitkou. Po obyvateľoch ostali len potkany a šváby
Zdielať na

Oslava krstín sa skončila bitkou. Po obyvateľoch ostali len potkany a šváby

JESENSKÉ / Oslava krstín sa skončila bitkou, ktorú neprežil jeden muž, ďalších troch stíhajú vo väzbe. Komunita, ktorá tam žila v obrovskom neporiadku a špine, po tragickej bitke odišla. Susedov teraz ohrozujú potkany a šváby.

Nebohý muž aj páchatelia obvinení z jeho vraždy žili na jednom dvore. V otrasných podmienkach tu však spolu bývalo viac ako 40 ľudí. "Boli zlí. Vidíte ako žili," vyjadrila sa k prípadu susedka, pani Mária, ktorú okradli a vynadali jej. Problémy s týmito občanmi priznal aj starosta. Podľa neho nerešpektovali nariadenie obce, ani zákony. Ich deti nechodili do školy, všade robili neporiadok a ohrozovali ľudí. Situácia sa počas rokov riešili cez viaceré inštitúcie, no bezvýsledne. "Žiaľbohu v našom zákonodarstve neexistuje pojem neprispôsobivý občan," povedal Gabriel Mihályi, starosta Jesenského. Muselo prísť až k najhoršiemu, aby sa problém vyriešil. Po vražde sa táto problémová komunita bála pomsty a hneď na druhý deň z obce zmizli. Tragédia sa stala koncom júla. 

"Nevidela som ich od tej doby ako odišli," priznala pani Mária. Kým tento problém sa vyriešil, prišiel ďalší. Po komunite zostal obrovský neporiadok. Spod kopy smetí už vychádzaj aj škodcovia. Susedia sú zúfalí. "Sú tu aj potkany, myši aj šváby. Tých je najviac," vyjadrila sa ďalšia susedka. "Šváby a potkany žili s nimi, veď tam mali čo jesť," doplnila. Na dvore si už švábov našla a jedného dokonca aj v dome. Nakúpila si prípravky, no peňazí nazvyš nemá. 

Ako sa bude situácia s domom vyvíjať ďalej? 

Pani Mária v tom má jasno. Situáciu treba riešiť súrne. "Šváby som mala aj vo vnútri pri potravinách. Cez deň radšej neotváram dvere, bojím sa," uviedla. Priala by si, aby dom zbúrali. "Dom je v procese odkúpenia a už v súčasnosti riešime likvidáciu tohto objektu," informoval starosta obce. Vedel, že ak dom neodkúpi obec, neporiadok tam bude ešte ďalšie roky. Kvôli tomuto problému zvolal mimoriadne zastupiteľstvo. Išlo o investíciu, ktorú neplánovali - kúpa, búracie práce, či odvoz sutín a deratizácia. Tieto náklady budú stáť obec približne 20-tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy