Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ďalší požiar bytu v Košiciach. Tentoraz bola na vine elektroinštalácia
Zdielať na

Ďalší požiar bytu v Košiciach. Tentoraz bola na vine elektroinštalácia

KOŠICE / Všetci našťastie stihli ujsť. Hasiči mali problém dostať sa na miesto a navyše zistili, že nefunguje hydrant.

Plamene zachvátili byt na 8. Poschodí pred 7 hodinou večer. Oheň vyhnal desiatky ľudí zo svojich obydlí. Z okna sa valil hustý čierny dym a majiteľka spočiatku ani netušila, že horí v jej spálni. Až keď vykukla z okna uvidela čo sa deje.

"Začala jej horieť posteľ a ona namiesto toho, že by sa snažila nejak to uhasiť tak vrešťala von oknom, že horí," opísal situáciu miestny obyvateľ. Plamene sa rozšírili z elektrickej zásuvky, v ktorej došlo pravdepodobne k skratu. "Predbežná škoda bola vyčíslená na 2500 eur. Príčina vzniku požiaru je prevádzkovo-technická porucha elektroinštalácie," doplnila hovorkyňa Jana Matis Libová. Obyvatelia bytovky sa najprv snažili hasiť sami pomocou hydrantu, ten však nefungoval ako mal. 

"Domovník z toho vchodu išiel hore, vytiahol hadicu, napojil žeby uhasil s tou vodou a namiesto toho, aby bol tu tlak v tomto tak zobralo a rozstrelilo," reagoval miestny obyvateľ. Hydrant tak nefungoval pričom bolo poškodené potrubie a voda vytekala do pivnice. Kontrola prístroja by mala byť v lehote každých 12 mesiacov. "Vybavenie hydrantov ako skriniek bolo bez nedostatkov, vieme, že problém bol v potrubí, ktoré bolo nezavodnené z dôvodu jeho poškodenia. O tomto nedostatku sme boli informovaní ako správca nakoľko bol uvedený v revíznej správe od dodávateľa," vyjadrila sa vedúca referátu komplexnej bezpečnosti SBD 2 Košice Jana Ištoková.

Kontrola prebehla v novembri a doteraz opravený nebol. Problém nastal aj pri príjazde hasičov na miesto požiaru. Výšková technika sa dostatočne nemohla rozložiť práve kvôli zle zaparkovaným autám. "Problém s parkovaním na sídliskách evidujeme najmä vo večerných hodinách. Aj naše OZ sa tým zaoberá, že tie skúšky prejazdnosti sa snažíme robiť najmú vo večerných hodinách, keď sú ľudia doma," vyjadril sa Peter Rusnák z Občianskeho združenia 3 metre k životu. 

Hasiči taktiež varujú, že pri parkovaní svojich áut myslíte na to dopredu, nikdy neviete kedy dôjde k požiaru práve vo vašom okolí a tri metre vám alebo vašim blízkym dokážu zachrániť niekedy aj život.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy