Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zo zahraničia prichádzajú do strednej Európy nové drogy. Počuli ste o nich?
Zdielať na

Zo zahraničia prichádzajú do strednej Európy nové drogy. Počuli ste o nich?

PRAHA / Policajti varujú pred novými drogami, ktoré sa objavujú na trhu. Ide o takzvaný anjelský prach a tekutú extázu. Narkotiká do strednej Európy prichádzajú zo Spojených štátov a Veľkej Británie. Nové drogy sú veľmi nebezpečné a môžu spôsobiť smrť.

Kukláči zo zásahovky vnikli na statok uprostred hôr na Vysočine a zatkli dvoch mužov práve pri varení pervitínu. Obrovská varňa pervitínu im vynášala skoro rok, jeden kilogram pervitínu za dva milióny českých korún. "Pri domovej prehliadke policajti zaistili finančnú hotovosť vo výške 1 milión korún, investičné známky a mince, 2 nelegálne strelné zbrane," priblížila Eva Kropáčová, hovorkyňa polície ČR.

Jeden z pristihnutých mužov je prešetrovaný v súvislosti s jeho partnerkou, ktorá zomrela na predávkovanie novou drogou na českom trhu - fencyklidinom. Látkou pôvodne užívanou pre zvieratá. Na novou drogu na českom trhu narazili kriminalisti pri vyšetrovaní smrti ženy na predávkovaní tzv. anjelským prachom. "Žena dostala drogu od svojho priateľa z dôvodu spestrenia spoločného sexuálneho života. Po užití drogy vo svojom byte v dôsledku intoxikácie zomrela," dodala Kropáčová.

Podozrivých úmrtí je ale viac, Kriminalisti varujú predovšetkým pred tzv. tekutou extázou, látka sa používa ako čistidlo grafiti a jej obľúbenosť stúpa. je ale veľmi nebezpečná. "Účinok je oproti známym drogám niekoľko krát násobne väčší a ich nesprávne dávkovanie môže spôsobiť smrť," doplnila Kropáčová. Za varenie drog hrozí obom páchateľom 12 rokov trestu odňatia slobody, starší z nich, ktorý mal spôsobiť smrť svojej partnerky dokonca 18 rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy