Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zlodeji káblov opäť úradovali. Niektoré domácnosti a obecná pošta sú bez internetu
Zdielať na

Zlodeji káblov opäť úradovali. Niektoré domácnosti a obecná pošta sú bez internetu

PREŠOV / Zlodeji káblov vyčíňali opäť na východe Slovenska. Popri hrubých telekomunikačných kábloch, o ktoré zrejme mali záujem, však tentoraz vykopali aj optický kábel. Ľudia a inštitúcie, napojené na siete operátora, preto hlásia výpadok internetu. Stále sa to týka piatich obcí v Prešovskom okrese. Niekde si to dokonca vyžiadalo zatvorenie pošty.

Na poliach v okolí Prešova zanechali po sebe kopáči už kilometrové zákopy. Výpadok služieb operátora pocítili aj v Bajerove. Až tak, že museli zatvoriť miestnu poštu. Bez internetu sú tak nielen domácnosti.

"My na úrade máme, lebo máme iného sprostredkovateľa," uviedol starosta obce Bajerov. "Dôvod poruchy je odkrytie a následné odcudzenie telekomunikačných káblov a taktiež poškodenie podzemného optického telekomunikačného vedenia," uviedol v stanovisku Telekom. Problémy s internetom zaznamenali vo viacerých lokalitách. Dokonca aj v susednom okrese na hranici krajov. Tam sa ale provizórnou opravou poškodených optických káblov podarilo obnoviť prevádzku, no nie sú vylúčené výpadky. Stále však má operátor problém na metalickom vedení v piatich obciach prešovského okresu.

"Vzhľadom na komplikované opravy v nedostupnom teréne by služby mali nabiehať postupne v priebehu nasledujúcich dní," dodal Telekom. "Prešovský okresný vyšetrovateľ vedie v prípade trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia," informovala hovorkyňa KR PZ v Prešove Jana Ligdayová. Kopáči káblov narobili starosti aj poľnohospodárom. Tí teraz musia po nich tie zákopy zahrabávať.

Na kopaní sa zúčastňujú početné organizované partie. O tom, že je to "makačka", svedčia nielen zábery na kilometrové zákopy, ale aj zlomené rúčky od krompáčov pohodené v nich. "Zatiaľ nemáme informáciu, dokedy výpadok potrvá. Služby Pošty Bajerov dočasne poskytujeme na pošte v Bzenove. Doručovanie pošty poštovými doručovateľmi je zabezpečené v plnej miere," povedala Jana Lukáčová, vedúca odboru komunikácie a marketingu Slovenskej pošty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy