Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Kauza oklamaného dôchodcu. Podvodníkom nestačilo 100-tisíc eur, pripravili ho aj o dom
Zdielať na

Kauza oklamaného dôchodcu. Podvodníkom nestačilo 100-tisíc eur, pripravili ho aj o dom

GELNICA / Gelnica momentálne žije obrovskou kauzou. Tamojší dôchodca Jozef prišiel o desiatky tisíc eur. Vymámila ich od neho jedna rodina. Napriek tomu, že majú dokument o uznaní dlhu, s vracaním peňazí si už mesiace starosti nerobia. Navyše ho pripravili aj o dom.

Niekdajší susedia od staršieho muža vymámili postupne 100 000 eur. Neskôr aj dom. Dali mu podmienku, že ak na nich túto nehnuteľnosť neprepíše, peniaze už nikdy neuvidí.

Špekulanti od Jozefa najprv mámili oblečenie, pomohol im. Potom potrebovali peniaze na dom, začalo to 4 000 eurami. Tie im nešťastník požičal. Sumy sa však zvyšovali. Raz vyberal peniaze z bankomatu, inokedy v banke na pobočke, išlo o rôzne sumy. Najvyššia bola v hodnote 55 000 eur.

"Kým nezaplatím ďalšie peniaze, nedostanem tie, ktoré som im požičal naspäť. Tak sa to stupňovalo," uviedol poškodený Jozef Štefánik. Keď sa mu minuli peniaze, prišla rodina špekulantov s novým nápadom. "Že prepíšem dom na nich, len na chvíľu. Že potrebujú zdokladovať nejaký majetok a že to pôjde naspäť do pôvodného stavu. Fyzicky sa mi nevyhrážali. Bol to psychický nátlak a bál som sa tej rodiny," dodal poškodený.

Jozef je zúfalý. Ostal bez akéhokoľvek majetku. Je psychicky na dne. Susedia sa do prípadu pustili hneď, ako sa o tom dozvedeli. Starčekovi všemožne pomáhajú a zachraňujú, čo sa dá.

"Vklad na kataster už bol platný. Už sa vtedy s tým nedalo nič robiť. Od soboty robíme, pracujeme na tom od rána do večera. Ja toho pána poznám od detstva. Urobili vážny podvod. Sami vidíte, v akom je ten človek stave. Oni si vyčíhali človeka, ktorý nemá nikoho," povedal sused poškodeného Ladislav Lukáč. "Ja ako primátor mesta som sa rozhodol, že budem plne nápomocný v tomto prípade, ktorý sa teraz stal. Mali sme niekoľko skúseností s rodinou Bandyovcov. Pozitívne nebolo skoro nič, čo sa týka v rámci mesta," informoval primátor mesta Dušan Tomaško.

Zvláštne vyznieva aj kúpno-predajná zmluva na dom, o ktorý ho pripravili. "Nedokážem pochopiť, ako jedna advokátska kancelária dokáže pripraviť zmluvu, kde je jedna parcela na 300 m2, kde je stavebný pozemok. Druhá parcela je ako lúka 400 m2 plus rodinný dom na sumu 3 000 eur. Nechápem ani, ako to mohlo prejsť cez kataster," vyjadril sa primátor.

"Vzhľadom na to, že ide o zmluvu autorizovanú advokátom, my ako katastrálny úrad posudzujeme túto zmluvu vzhľadom na paragraf 31, odsek dva. Iba z pohľadu, či je zhodná s katastrálnym aparátom a či sú splnené procesné podmienky," avizovala Gabriela Oravcová, vedúca katastrálneho odboru OÚ v Gelnici. Na 100-tisíceurovú pôžičku a prepis domu sme sa chceli opýtať aj rodiny, ktorá sa medzičasom z Gelnice odsťahovala. V dome v Mníšku nad Hnilcom síce bolo rušno, no nik neotváral. Podľa susedov ráno dvojica odišla z domu. Prípad vyšetrujú aj policajní kriminalisti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy