Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Podvodník obral muža o takmer 100-tisíc eur, poškodený prišiel o všetko
Zdielať na

Podvodník obral muža o takmer 100-tisíc eur, poškodený prišiel o všetko

BRATISLAVA / Prišiel o všetky peniaze, ktoré mal. Pán Stanislav uveril podvodníkom, ktorí od neho postupne vytiahli takmer 100-tisíc eur. Hovorili mu, že sa mu peniaze zhodnotia a v konečnom dôsledku získa viac ako vložil. Teraz je zúfalý, pretože sa stará o brata a už mu nedokáže starostlivosť zaplatiť.

"Ja tu plačem, nariekam a búcham si hlavu o stenu," povedal poškodený muž Stanislav.

Zavolal mu muž, ktorý hovoril lámavou slovenčinou. Investovať mal 250 eur a zarobiť 20 %. Stanislav ponuku odmietol, avšak po troch dňoch sa muž opäť ozval. Tentokrát si povedal, že to skúsi. "Že vložím 5 000 eur a budem mať z toho 10 000. Na druhý deň mi ukázal, že sa z 10-tisíc stalo 16- až 17-tisíc. Ja mu hovorím, dobre, teraz mi ukážte, ako si ich vyberiem," uviedol poškodený.

​Keď spolu telefonovali, Stanislav zdieľal svoju obrazovku. Muž na druhej strane chcel vidieť jeho zostatok na účte. Mal tam vtedy 90-tisíc, pýtali od neho ďalšie peniaze. "A ja sprostý som na sekundu otvoril svoj účet. Vtedy tam bolo nejakých 90-tisíc. Potom zhasla obrazovka," opísal situáciu Stanislav. Začali ho presviedčať, aby investoval viac. Poslali mu rôzne účty, na ktoré mal poslať peniaze.

Neskôr začal posielať aj vyššie čiastky. Keď už nemal žiadne peniaze, na číslo sa nedovolal. Ozval sa mu však pán, ktorý mu chcel pomôcť získať peniaze naspäť. No obral ho o všetko. "Aby ste sa dostali k tým peniazom, musíte mi dať 5 000 eur. V banke som išiel do mínusu," povedal Stanislav.

Potom Stanislav kontaktoval políciu a o svojom probléme povedal aj banke. Či sa však ešte niekedy dostane k svojim peniazom je otázne. "Môžeme potvrdiť, že polícia v Šamoríne prijala trestné oznámenie. Policajti prijaté oznámenie odstúpili na odbor kriminálnej polície v Senci," informovala Mária Linkešová, hovorkyňa KR PZ v Trnave.

"Banka vynakladá maximálne úsilie, aby našla spôsob, ako sprostredkovať vrátenie odcudzených finančných prostriedkov," uviedla v stanovisku Tatra banka. Na telefónne číslo zavolal aj reportér Michael Grežďo. Ak by nevedel, že ide o podvod, možno by im aj uveril. "Platím mesačne 720 eur. Dôchodok mám 600 eur, ja neviem, z čoho budem žiť a či budem vôbec existovať," uviedol poškodený. "Banka po prijatí podnetu od klienta preverí celú situáciu v zákonom stanovenej lehote a na základe toho prijme rozhodnutie. V každom prípade banka postupuje individuálne a vynakladá maximálne úsilie, aby našla spôsob, ako sprostredkovať vrátenie odcudzených finančných prostriedkov. Klientom taktiež odporúčame obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní," avizovala Tatra Banka v stanovisku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy