Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
V tejto obci dochádza často k dopravným kolíziám. Svitá nádej na riešenie?
Zdielať na

V tejto obci dochádza často k dopravným kolíziám. Svitá nádej na riešenie?

VEĽKÁ LOMNICA / Vo Veľkej Lomnici sa ráno zrazilo osobné auto s vlakom. V obci k takýmto kolíziám dochádza pričasto. Ide o hlavný ťah medzi Popradom a Kežmarkom. Zložitú dopravnú situáciu by na tomto frekventovanom podtatranskom úseku vyriešil obchvat. Po rokoch vraj konečne svitá nádej na jeho realizáciu.

​10. augusta opäť došlo ku kolízií osobného auta s vlakom. Dychové skúšky vodiča aj rušňovodiča boli negatívne. Malá nepozornosť a ku tragédií tu nikdy nie je ďaleko. Vodič sa pri kolízii našťastie nezranil, no dopravná situácia je pri Veľkej Lomnici stále mimoriadne komplikovaná. Na jednom kilometri je totiž v obci až sedem železničných priecestí. Na takmer každom už došlo ku kolízii. Prejsť cez Veľkú Lomnicu, či vyjsť z bočných ciest dáva vodičom poriadne zabrať. Nervozita stúpa, pozornosť klesá a nešťastie je na svete. Nehovoriac o hlavnom, toľko medializovanom priecestí, ktoré sa má rekonštruovať. No všetko by vyriešil obchvat. Hovorí sa dokonca o dvoch. "Obchvat Veľkej Lomnice na Vysoké Tatry pôjde v severozápadnej časti obce smerom na Mlynicu, Starú Lesnú," opísal starosta Peter Duda. 

Ten druhý, podstatne známejší, o ktorom Podtatranci snívajú už dlhé roky, je obchvat na Kežmarok. A tu vraj svitá nádej. Aj starosta obce, ktorý je svedkom každodenných nebezpečných situácií, je optimistom. "Môžem potvrdiť, že už od jesene minulého roka sa veľmi intenzívne vykonával geologický prieskum podložia v tej budúcej tras. Do konca tohto roka by mala byť už kompletne vypracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie," dodal starosta. Proces by vraj nemali zastaviť ani voľby a zmeny vo funkciách. Vyriešenie dopravných problémov v tejto lokalite je totiž stále jednou z najdôležitejších priorít v rámci Slovenska. Ide o životy a bezpečnosť tisícok ľudí, ktorí denne prechádzajú týmto úsekom. "Verím v to, že sa už nájdu zdroje na realizáciu diela," skonštatoval starosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy