Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Týral svoju ženu aj deti, pripravil ich o dom. Násilníkovi padol rozsudok
Zdielať na

Týral svoju ženu aj deti, pripravil ich o dom. Násilníkovi padol rozsudok

RIMAVSKÁ SOBOTA / Na 6 rokov poslal sudca do väzenia násilníka, ktorý psychicky a fyzicky týral svoju ženu. Susedia potvrdili, že ju veľakrát videli túlať sa dobitú po dedine. Svedkami bitiek mali byť aj ich 3 deti. Agresívne správanie 52-ročného Atilu vyvrcholilo na jeseň, keď svoju rodinu pripravil o strechu nad hlavou.

Bolo to v októbri minulého roku. Hasičov vyslali ku požiaru rodinného domu do obce Bátka. Prípad mal šokujúci záver. Vysvitlo, že vlastný dom podpálil sám majiteľ. 52-ročný Atila tam žil so svojou manželkou a tromi deťmi. Dve izby a chodbu polial benzínom. Tento muž nakoniec skončil vo väzbe. Nie však za to, že podpálil svoj dom. Pri výsluchoch totiž vysvitlo, že mal dlhodobo fyzicky aj psychicky ubližovať svojej manželke.

Napadol ju aj v deň založenia požiaru. Policajti si všimli, že má napuchnuté líce, vybité zuby, na oblečení čerstvú krv. Ani vtedy a ani nikdy pred tým sa nikomu nesťažovala, ani nepodala trestné oznámenie. "Poškodená uviedla, že ju bil prevažne rukou, ale ju kopal aj bagančami. V jednom prípade použil aj rúru na polievanie, v ďalšom prípade nožom ju pichol do chrbta," priblížila prokurátorka Okresnej prokuratúry v Rimavskej Sobote.

Nikomu sa však o tom nezdôverila, lebo sa svojho manžela bála. Často krát z domu ušla aj s dieťaťom a túlala sa po dedine, kým jej agresívny manžel nezaspal. Na súde to potvrdili viacerí svedkovia. Znalec u nej skonštatoval známky psychickej ujmy syndrómu týranej osoby. Manžel ju bil pod vplyvom alkoholu, väčšinou bezdôvodne. Ubližovať mal aj deťom. "Samotný obžalovaný bagatelizoval svoje protiprávne konanie, udával, že manželka klame. Nepamätá si, že by jej bol vybil zuby. Pripustil, že 2 až 3x ním bola zbitá," dodala prokurátorka.

Podľa záverečnej reči prokurátorky mal ubližovať dlhšiu dobu viacerým osobám, navrhla uznať ho vinným a to dokonca nad rámec obžaloby a uložiť mu 7 rokov nepodmienečne. "Čo sa týka znaleckého skúmania. Znalec žiadne ochranné opatrenie obžalovanému nenavrhuje," doplnila prokurátorka.

Podľa obhajoby sa ale dlhodobé týranie preukázať dostatočne nepodarilo. Spochybňovali aj závery jedného zo znaleckých posudkov. Žiadali prekvalifikovať trestný čin na ublíženie na zdraví. "Spáchal zločin týrania blízkej a zverenej osoby, za to sa odsudzuje k trestu odňatia slobody v trvaní 6 rokov, pre výkon ktorého samosudca zaraďuje do ústavu pre výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia," uviedol sudca Okresného súdu v Rimavskej Sobote. 

Rozsudok zatiaľ právoplatný nie je. Obidve strany – prokurátorka aj obhajoba zahlásili odvolanie. Prípadom sa teda bude ešte zaoberať krajský súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy