Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Pod oknami sa im ubytovali utečenci. S riešením prichádza Červený kríž
Zdielať na

Pod oknami sa im ubytovali utečenci. S riešením prichádza Červený kríž

BANSKÁ BYSTRICA / Nevedia si s nimi poradiť. Obyvatelia banskobystrického paneláka sa snažia riešiť nepríjemnú situáciu. Utečenci zo Sýrie sa takpovediac ubytovali medzi stromami pod ich oknami. Jedlo si hľadajú v kontajneroch a toaletu si urobili v kríkoch.

Skupiny utečencov sa pohybujú v okolí banskobystrických panelákov už niekoľko mesiacov. Zostáva po nich neporiadok a ľudia sa sťažujú najmä na to, že si z verejných priestorov urobili toaletu. "Niekto by to mal riešiť, zostáva po nich odpad," uviedla obyvateľka mesta.

Problémom sa zaoberala aj polícia

Miesto opakovane skontrolovali mestskí policajti a utečencov upozornili na to, aby si po sebe upratali, no tam ich kompetencie končia. "Osoby sú tu legálne, pohyb je voľný," vysvetľuje Diana Lunterová, hovorkyňa Mestskej polície Banská Bystrica. Neďaleko panelákov sídli cudzinecká polícia, kde končia utečenci z celého kraja. Pred tým, ako pokračujú v migračnej ceste, prespávajú, kde sa dá. "Mne je ich ľúto, lebo utekajú pred vojnou a tu končia na lúke," hovorí obyvateľka.

Pomocnú ruku by vedeli podať aj ľudia z banskobystrického Červeného kríža. "Nemali sme ešte iné národnosti, ale vieme poskytnúť ubytovanie za 1 euro. Ak nie sú peniaze, vieme na začiatok ubytovať aj zadarmo," dodala Zuzana Stanová, riaditeľka Červeného kríža Banská Bystrica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy