Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ťažký úraz v Nízkych Tatrách. Turistu v bolestiach transportovali vrtuľníkom
Zdielať na

Ťažký úraz v Nízkych Tatrách. Turistu v bolestiach transportovali vrtuľníkom

NÍZKE TATRY / Ťažký úraz sa stal v Nízkych Tatrách. 57-ročný nemecký turista sa s rodinou vybral na Chopok a pri schádzaní si na kamennom chodníku zlomil nohu. Turistu s veľkými bolesťami transportoval vrtuľník do mikulášskej nemocnice.

Všetko sa to stalo pár metrov pod hornou stanicou lanovky, keď turista schádzal severnou stranou Chopka po značkovanom turistickom chodníku. Pravdepodobne sa zošmykol a prisadol nohu.

"Pošmykol sa na skale a prisadol si členok a došlo k jeho vážnej zlomenine," uviedol Zdeno Krajči, horský záchranár HZS Nízke Tatry. Horskí záchranári sa k nemu dostali lanovkou a potom pozemnou cestou.

"Vzhľadom na neutíchajúce bolesti sme využili záchranu vrtuľníkom, aby sa čo najskôr dostal do nemocnice a aby zbytočne zdĺhavým transportom netrpel bolesťou," dodal Krajči. "Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka bol prevezený do nemocnice v Liptovskom Mikuláši," informovala Zuzana Turočeková, manažérka ATE.

Aj nenáročné túry netreba podceňovať a stále je potrebné sústrediť sa na každý krok. Ako pri výstupe, tak aj pri schádzaní. "Treba na túry vyrážať skoro ráno, lebo poobede môžu prísť aj búrky. Vhodne sa obuť, nejaké tenisky nie sú vhodné do vyšších polôh, lebo ešte hore môžeme nájsť aj snehové polia," avizoval horský záchranár a špecialista HZS Nízke Tatry Jakub Filipko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy