Oblačno
12°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Medveď zničil hospodárstvo. Obyvatelia nevedia, čo majú robiť
Zdielať na

Medveď zničil hospodárstvo. Obyvatelia nevedia, čo majú robiť

SUČANY / Medveď zničil v noci viacero kurínov v obci Sučany. Pobral aj morky, sliepky či zajace. Zásahový tím lokalitu Hrabiny pozná dôverne, medvede tam ľuďom znepríjemňujú život už 4 roky. Za posledné dni majú z tejto obce až 22 hlásení.

Statný medveď rozbil kuríny v troch záhradách. Počas jedinej noci sa viackrát vrátil.

"To už je nemysliteľné, aby sme mali medveďov v záhradách. Nech sa tí na ministerstve spamätajú, lebo život nie je iba v Bratislave, ale aj na vidieku," povedal hospodár Ján Brija starší. Areál mal majiteľ oplotený, s tým si ale medveď hravo poradil. Odniesol 29 moriek, sliepky aj perličky. Susedom skántril 11 sliepok a prišiel si aj pre kohúta.

"V minulosti tam boli aj jedince eliminované, ale stále to nepomáha a spôsobujú ľuďom škody na majetku aj na hospodárskych zvieratách," uviedol Marek Veverica zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. "Snažíme sa, aby to tu bolo chránené, a počas noci vám to tu nejaký medveď rozbije a potom pani z úradu povie, že majetkovú ujmu nám nepreplatia. Tak neviem, či ona si sem príde sadnúť a bude to tu strážiť," dodal Brija starší.

"Tento štát chce byť potravinovosebestačný, ale pokiaľ budeme chrániť predátora, tak sa to proste nedá," myslí si hospodár Ján Brija mladší. Rodina na ochranu chová aj stredoaziatov, neraz už šelmu zahnali. "Keď ten pes chytá amok, tak viem, že je tu medveď," povedal hospodár Brija starší. Ján je nielen hospodár ale aj poľovník, so štúdiou ochranárov nesúhlasí. "Ja si myslím, že tých medveďov nebude len 1 200 ako povedala univerzita. V Malej Fatre ich vraj narátali 8, veď len ja som ich tu mal na fotopasci 12, tak je to asi účelové," dodal hospodár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy