Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vodiči, pozor na kontroly. Cesta bez diaľničnej známky sa nevypláca
Zdielať na

Vodiči, pozor na kontroly. Cesta bez diaľničnej známky sa nevypláca

BRATISLAVA / Takmer 3-tisíc vodičov jazdilo v prvom polroku bez platnej diaľničnej známky. Práve v letnej sezóne sa policajti zameriavajú na autostrády. Kontrolujú najmä to, či majú všetci vodiči uhradené diaľničné známky.

O tom, že pred vstupom na diaľnicu či rýchlostnú cestu je potrebné mať zakúpenú diaľničnú známku, by mal vedieť každý vodič. V opačnom prípade nás čaká takpovediac mastná pokuta a okrem nej aj dodatočná kúpa diaľničnej známky. V konečnom dôsledku tak zaplatíme niekoľkonásobne viac. V letných mesiacoch sú kontroly intenzívnejšie.

"Prebiehajú, samozrejme, nielen v pracovné dni, ale aj cez víkendy, aj v nočných hodinách," povedala Eva Žgravčáková, hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti. "V prípade ak vodič využije diaľnice bez úhrady, dopúšťa sa priestupku, za ktorý zákon umožňuje uložiť pokutu od 100 do 500 eur a v blokovom konaní od 50 do 200 eur," uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

Väčšina vodičov už dnes preferuje nákup elektronickej diaľničnej známky. Aj tu však treba byť ostražitý a kupovať len z oficiálnej stránky. Na tých neoficiálnych totiž môžeme zaplatiť viac ako je skutočná cena. A to až o 30 %. "A je vyššia o istý sprostredkovateľský poplatok. Preto je lepšie využívať oficiálne zdroje ako eznamka alebo mobilné aplikácie eznamka," informovala hovorkyňa NDS.

Nič nie je stratené ani v prípade, že sa pri zadávaní údajov pri nákupe diaľničnej známky pomýlime. Stále máme čas ich opraviť a bez obáv tak môžeme vyraziť na diaľnicu. Ak sme kupovali diaľničnú známku na pumpe, mali by sme si na bločku ihneď skontrolovať, či sme zadali správne údaje. Ak sme nakupovali cez internet, doklad nájdeme v mailovej schránke. "Či som si kúpil správny druh a či na správne vozidlo. Keď si to skontrolujú ihneď, vieme im tú opravu vykonať veľmi rýchlo a efektívne," dodala hovorkyňa Žgravčáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy