Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Chcela podplatiť colníka na hraničnom priechode. Takáto bola jeho reakcia
Zdielať na

Chcela podplatiť colníka na hraničnom priechode. Takáto bola jeho reakcia

VYŠNÉ NEMECKÉ / Cestujúca chcela podplatiť na hraničnom priechode s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom colníka. Za proti službu mu ponúkla 100 eur. Ten si to ale nenechal pre seba.

Žena prichádzala z Ukrajiny. Colníkovi pri bežnej kontrole ponúkla peniaze. Cestujúca prevážala rôzny tovar. Službukonajúci príslušník od nej žiadal, aby predložila všetky dokumenty, ktoré sú k nemu potrebné. "Namiesto nich však vytiahla peňaženku a ponúkla mu 100 eur so slovami, či sa vedia nejako dohodnúť," informovala Katarína Daňková, hovorkyňa Colného úradu Košice.

Colník si od nej vzal pas aj peniaze a skutok nahlásil. Cestujúca sa následne postavila pred súd. Ten ju v super rýchlom konaní uznal vinnou. "Za čo jej bol uložený peňažný trest vo výške 250 eur a uložil jej tiež trest v podobe prepadnutia veci, v danom prípade 100 eur, ktoré ponúkla ako úplatok," uviedla Daňková.

Na hranici sa v minulosti vyskytli rôzne prípady úplatkov colníkov - či už vo forme príspevkov na kávu, alebo inej dohody. Finančná správa preto zaviedla viaceré opatrenia, aby sa to už neopakovalo. "Intenzívnejšie využíva psychofyziologické overenie pravdovravnosti ako súčasť overovania spoľahlivosti príslušníkov finančnej správy," doplnila Daňková.

Zatajiť prijatie úplatku je tak vraj zo strany colníka veľmi komplikované. Mnohí už na to doplatili. "Prijatie systému kontrolných opatrení vyústilo k trestným stíhaniam 14 príslušníkov Finančnej správy a odchodom ďalších 37 príslušníkov zo služobného pomeru," uzavrela Daňková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy