Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Výsledkom vypaľovania trávy môže byť horiaci les. Hasiči na Zemplíne sú pripravení
Zdielať na

Výsledkom vypaľovania trávy môže byť horiaci les. Hasiči na Zemplíne sú pripravení

KAMENICA NAD CIROCHOU / Vypaľovanie trávy sa zmenilo na požiar lesa. Nedomyslené konanie musia často riešiť hasiči. Na hornom Zemplíne preto trénujú diaľkovú dodávku vody. Autá s cisternami a hadicami medzi sebou prepoja tak, že vodu dokážu plynule dodávať na stovky metrov.

Výsledkom vypaľovania trávy bol horiaci les v chránenej lokalite pri obci Brestov a škody za 60 tisíc eur. "Ide o požiar v ťažko dostupnom teréne, kde nie je možné nasadiť ťažkú techniku, preto používame štvorkolky," informoval Jozef Vitek, veliteľ zásahu HaZZ Humenné. A práve ťažko dostupný terén komplikuje hasenie.

Pomocou je diaľková dodávky vody. A práve to v Kamenici nad Cirochou trénovalo 50 dobrovoľných hasičov z 12tich jednotiek z okresov Humenné a Medzilaborce. "Aby sa skoordinovali medzi sebou, aby išla plynulá dodávky vody na veľkú vzdialenosť. Dnes je naťahané vedenie 960 metrov od vodného zdroje reálne k zásahu," priblížil Jaroslav Legdan, veliteľ ÚO Dobrovoľnej požiarnej ochrany Humenné. 

Pripravenosť je na mieste. Lesné požiare sú každým rokom intenzívnejšie a vlaňajšok bol rekordný. Údaje Európskeho systému informácií o lesných požiaroch hovoria, že plamene minulý rok iba za prvých 7 mesiacov v Európe zničili 660 tisíc hektárov lesa. 

"Požiarisko nesmie zostať bez dodávky hasiacej látky, To je to gro, čo sa tu trénuje, lebo jak nám dôjde voda, tak sme tam všetci hasiči zbytoční," doplnil Jozef Sojčák, predseda ÚO Dobrovoľnej požiarnej ochrany Humenné. Kilometrovú reťaz hadíc a áut zásobovala Cirocha. "Sú výkonné čerpadlá, tlačia to do nádrže a z nádrže už toto ďalšie čerpadlo tlačí do ďalšieho auta," uviedol Legdan.

Väčšina požiarov v lese býva spôsobená ľudskou nedbanlivosťou. Ide napríklad o odhodené cigarety či táborenie mimo vyhradených miest. "Ale už nepozerá na dôsledky, že čo sa môže stať a hlavne pri pri horúcom a veternom počasí," zdôraznil Sojčák.

Perfektná pripravenosť dobrovoľných hasičov je mimoriadne dôležitá aj z dôvodu, že napríklad dojazd profesionálov zo Sniny do 34 kilometrov vzdialenej dedinky Zboj trvá po krkolomných cestách aj hodinu. Vtedy sú dobrovoľníci nenahraditeľní. "Zásah urobíme kdekoľvek, či horí dom, prístavba, je čas žatvy, reálne zasiahnuť môžu naši dobrovoľníci všade," uviedol Legdan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy