Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Krutý rozsudok za marihuanu. Vo väzení si má odsedieť rovnako ako Dědeček zo Zochovej
Zdielať na

Krutý rozsudok za marihuanu. Vo väzení si má odsedieť rovnako ako Dědeček zo Zochovej

VEĽKÝ BIEL / Padol ďalší tvrdý rozsudok za marihuanu. 15 rokov väzenia dostal Tomáš z Veľkého Bielu. Paradoxne, väčšinu rastlín mu polícia zaistila v rodinnom dome v Česku. A práve v tom je háčik. Ak by ho súdili tam, vyšiel by z toho lepšie.

"Zľakol som sa veľmi, nevedel som, čo to je, bol som pri tom, išiel som okolo, keď ho zbalili, bolo to strašné," povedal Tomáš Batoška, spolupracovník obžalovaného Tomáša.

Takto opisuje Tomášovo zadržanie pred rokom jeho kamarát a zároveň spoločník vo firme. Poznajú sa už od školy, neskôr si spolu otvorili zlatníctvo. 15-ročný trest považuje za absurdný. O to viac, že Tomášovi prepadol aj majetok: "Absolútny nezmysel človeka takto potrestať a ešte z neho urobiť aj bezdomovca, keď vyjde von, aby nemal nič a začínal od nuly. Ja som z toho zhrozený."

Tomáš bol spolumajiteľom zlatníctva. Posledných 13 rokov šperky nielen vyrábal, ale aj distribuoval po celom Slovensku. Ak by bol rozsudok právoplatný, dotkne sa to aj jeho dielne a všetkých jej zamestnancov. Zaúčala sa u nich aj umelecká šperkárka Mia Čopíková.

"Dozvedela som sa to asi 2 mesiace po jeho vzatí do väzby, bolo to pre mňa až nepochopiteľné. Tomáš bol vždy pozitívne naladený, ochotný pomôcť," vyjadrila sa umelecká šperkárka Mia Čopíková. Polícia to však vníma inak. Spolu zaistila 10 kíl rastliny a pred rokom zverejnila video aj s popisom, kde o Tomášovi hovorí ako o dílerovi, ktorý marihuanu prevážal na Slovensko. Jeho kamarát Batoška tomu neverí: "On robil také experimenty na sebe. Ako z toho množstva som prekvapený, naozaj. On chcel z toho vyrábať masti a produkty."

"Počas tohto obdobia ho ani raz nezaistili ani neprišli na to, že by prevážal rastliny, čiže pestovaniu sa venoval v ČR," komentoval advokát Igor Ribár. Podľa advokáta navyše tamojšie laboratóriá vážia konope inak a tresty za marihuanu sú celkovo výrazne nižšie. "Za najhorších okolností by sme vedeli uvažovať o 4 rokoch," dodal advokát.

Šancu znížiť tresty za marihuanu slovenský parlament len pred mesiacom pochoval. Ak táto téma po voľbách novú garnitúru neosloví, 15-ročné väzenie za konope ostane zrejme naďalej normou. "Človek, ktorý na Zochovej zabil päť ľudí, dostal rovnaký trest, ešte mu aj ostal majetok. Príde mi to naozaj neadekvátne. Tomáš nikomu neublížil," vyjadrila sa rozhorčene Čopíková.

"Ja si dovolím povedať, že o 15 rokov budeme jedna z posledných krajín, ktorá ešte nebude mať regulovaný trh s marihuanou," informoval odborník na drogové politiky Jakub Popík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy