Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Prípad záchranárov, ktorí mali nadávať mladej žene, nie je ojedinelý. Sťažností pribúda
Zdielať na

Prípad záchranárov, ktorí mali nadávať mladej žene, nie je ojedinelý. Sťažností pribúda

BRATISLAVA / Počet sťažností na záchranárov pribúda. Netýkajú sa ich zdravotníckej práce, ale správania sa niektorých kolegov. Potvrdila to Slovenská komora zdravotníckych záchranárov, ktorá sa rovnako ako polícia už zaoberá aj nedávnym incidentom v Bratislave. Išlo o prípad, kedy záchranári mali mladej Češke, ktorá potrebovala pomoc - podľa jej slov, vulgárne nadávať.

Mladá 22-ročná Češka bola v Bratislave na výlete a ubytovala sa v hoteli na Kolárovom námestí. Keď vyšla okolo 11. hodiny v noci von, dostala záchvat a boli privolaní záchranári. Ich prístup však nezaskočil len ju samu, ale aj okoloidúcich. Dievčina trpí vzácnou diagnózou, ktorá jej po prebratí neumožňuje hneď rozprávať, no počuje. Záchranári si preto mohli myslieť, že je v bezvedomí a tak sa zrejme neovládli. "Záchranár hovorí kolegovi - pomôž mi s tým telesom, ja to nedám, to bolo odporné, hnusné," priblížil svedok. "Počula som záchranárov ako rozprávajú o mne. Po tom mi jeden zo záchranárov stiahol dole kraťasy a ukázal strie, čo mám na boku. Ďalej pokračovali s narážkami, že nemám podprsenku a následne mi jeden z nich zdvihol výstrih, aby sa uistil, že ju naozaj nemám," objasnila pacientka.

"Toto bolo až dehumanizujúce správanie," dodal svedok. Svedok oslovil aj slovenskú komoru zdravotníckych záchranárov. Tá potvrdila, že im v poslednom období stúpol počet sťažností. Tie sa ale netýkajú zdravotníckej, či medicínskej práce, ale práve správania sa niektorých kolegov. "Do našej profesionálnej práce to nepatrí. Môžme si jednoducho niečo myslieť, samozrejme, že sa nemáme nechať zbiť a vulgárne si nechať nadávať, to je niečo iné, ale nemôžme my pacienta ponižovať, ani naňho nadávať vulgárne. Jednoducho sme profesionáli, prišli sme tam pomôcť," uviedol František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov.

Napriek tomu, že sú podľa jeho slov záchranári frustrovaní, unavení, či zo strany pacientov aj osočovaní, takéto správanie si nemôžu dovoliť. Podľa asociácie na ochranu práv pacientov ide o hrubé porušenie etického kódexu. "Máme právo na dôstojný prístup a zachovanie intimity a etický kódex je neoddeliteľnou súčasťou pri výkone povolania zdravotníckych pracovníkov," ozrejmila Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR. "Je to podľa mňa neospravedlniteľné, čo sa stalo," dodal Majerský.

"Ak sa im práca nepáči, nemali by ju robiť, spôsobili mi viac škody než úžitku, čo je zlé, pretože to boli záchranári, ktorí mi mali pomôcť," dodala pacientka. "My každý jeden podnet prešetrujeme, komunikujeme hlavne so zamestnávateľmi daných záchranárov. Buď záchranárovi zoberú osobné alebo dostane hrubé porušenie pracovnej disciplíny, ale keď naozaj dochádza aj k poškodeniu zdravia alebo aj k úmrtiu pri pochybení, tak môže dôjsť k súdnemu konaniu, vyhadzovu z práce," doplnil na záver Majerský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy