Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Klamal cez inzeráty Slovákov. Poškodení sa obrátili na políciu
Zdielať na

Klamal cez inzeráty Slovákov. Poškodení sa obrátili na políciu

RIMAVSKÁ SOBOTA / Pred súd sa postavil muž, ktorý mesiace klamal ľudí z celého Slovenska. Inzeroval cez sociálnu sieť a zákazníkov nalákal na nízke ceny. Keď dostal zálohu, alebo celú sumu, začali výhovorky. Následne už ani nedvíhal telefón. Desiatky poškodených sa obrátili na políciu. Podvodníka obvinili, no ten v trestnej činnosti pokračoval. Nakoniec ho zobrali do väzby.

34-ročný muž cez internet najskôr predával auto, potom bravčové polky, či mäsové výrobky, a nakoniec aj obilie. Peniaze od kupujúcich zinkasoval, aj keď vedel, že tovar im nikdy nedodá. "Prevzal od poškodeného finančnú hotovosť vo výške 620 eur ako platbu za motorové vozidlo, pričom v kúpnej zmluve sa zaviazal, že toto vozidlo poškodenému odovzdá najneskôr do 13.7.2021," objasnil sudca Okresného súdu Rimavská Sobota.

Muž ale doteraz čaká márne. Aj na auto, aj na svoje peniaze. Tak ako ďalších štyria. Obžalovaný Aladár totiž jedno vozidlo „predal“ hneď niekoľkým záujemcom. A toto bol iba jeden z mnohých prípadov. Takto isto postupoval aj v prípade predaja mäsa, či obilia. Ľudia nič nedostali, aj napriek tomu, že peniaze mu poslali. Išlo o rôzne sumy od 60 do 3200 eur. "Prasa, polovica prasiat a 80 euro. Ja som ako že osobne bola tam. Potvrdil mi, zobral. A tovar nemáme," priblížila poškodená.

O týchto podvodoch sme nakrúcali reportáž už koncom roka 2021. S podvodným predajcom sme vtedy hovorili telefonicky aj osobne. Bol arogantný, nič nepriznával a útočil dokonca na oklamaných kupujúcich. Na súde ale zmenil rétoriku a vinu priznal. "Ja sa veľmi hanbím za svoje skutky, čo som narobil a je mi to naozaj všetko strašne, strašne ľúto," povedal odsúdený Aladár S.

Za pol roka vo väzbe si vraj uvedomil, že konal nesprávne a nezákonne. Pobyt za mrežami znáša veľmi ťažko nielen on, ale trpí tým najmä jeho rodina. Sľúbil, že ak dostane podmienku, škodu všetkým poškodeným do týždňa uhradí. Sudcu prosil o druhú šancu. Sudca zvážil poľahčujúce aj priťažujúce okolnosti, ako aj záverečné reči. Poukázal však na to, že muž spáchal viacero skutkov, na viacerých osobách a to po dlhšiu dobu.

Priklonil sa na návrh prokurátora. "Za to sa odsudzuje na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 3 rokov," dodal sudca. A zaviazal ho zaplatiť škodu desiatkam poškodeným. Ide o sumu približne 20-tisíc eur. "Nie. Nemyslím si, že zaplatí škodu," dodala poškodená. Rozhodnutie sudu zatiaľ nie je právoplatné. Obžalovaný muž priamo na pojednávaní podal odvolanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy