Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dav miestnych obyvateľov sa vyhrážal a útočil na policajta. Mohol použiť služobnú zbraň?
Zdielať na

Dav miestnych obyvateľov sa vyhrážal a útočil na policajta. Mohol použiť služobnú zbraň?

MEDZILABORCE / Voči tvrdeniam miestnych, že na nich policajt mieril zbraňou, sa príslušník medzilaborskej mestskej polície ostro ohradzuje. Tvrdí, že ho obkľúčili, sácali doňho a zbraň sa mu pokúšali zobrať. 48-ročný muž sa mal policajtovi pri incidente vyhrážať podrezaním a zabitím. Zisťovali sme, kto má oprávnenie preveriť adekvátnosť použitia služobnej zbrane v prípade, ak ide o mestského policajta.

"Príslušník mestskej polície vykonával štandardný služobný zákrok objasňovania priestupku, paradoxne v prospech napadnutého maloletého rómskeho chlapca," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove, Marián Spišák. Od jedného zo zúčastnených žiadal predložiť doklad totožnosti. A vtedy nastal iný problém. "Agresívny muž opakovane rukou naznačoval policajtovi, že ho podreže, vyhrážal sa mu, že dlho žiť nebude," opísala incident hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová. "Ja sľubujem aj môžem prisahať, že je tam nevinne. Policajt zobral zbraň a tak útočil," vyjadrila sa manželka obvineného. "Zbraň som vytiahol, mal som ju nad hlavou. Na nikoho som nemieril," uviedol policajt.


Bezprostredne po skutku policajt informoval o použití hrozby zbraňou aj svojho priameho nadriadeného. Náčelník medzilaborskej mestskej polície následne dospel k záveru, že donucovacie prostriedky boli použité v súlade so zákonom. Pri vyhodnocovaní situácie si dôkladne prešiel aj záznamy z viacerých mestských kamier. "Policajt mal ruky nad hlavou, zbraň držal nad hlavou, mieril do vzduchu. Následne ďalším pohľadom kamery už mal zbraň priloženú na hrudi. Neohrozoval okoloidúcich," priblížil náčelník MsP Medzilaborce, Martin Dimun. Podľa prezidenta združenia náčelníkov obecných a mestských polícií okrem priameho nadriadeného je tu ešte aj všeobecný dozor prokurátora. "To znamená, že ak by on tam vyhodnotil tú situáciu tak, že to bolo neprimerané, tak on je oprávnený v tej veci konať," uviedol Ján Andrejko.

A prokurátor situáciu vyhodnotil rovnako ako medzilaborský náčelník. "Rozvášnený dav niekoľko desiatok ľudí tohto policajta v tesnej blízkosti doslova obkľúčil, strkal doňho, sácali ho a kričali na neho aj vyhrážky o usmrtení," vysvetlil Marián Spišák. V danej vypätej situácii policajt využil zákonné oprávnenie na zaistenie bezpečnosti vlastnej osoby, aby sa dostal z obkľúčenia davu ktorého agresivita sa stupňovala.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy