Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Počas letných prázdnin stúpa riziko požitia drog u detí. Ako ich ochrániť?
Zdielať na

Počas letných prázdnin stúpa riziko požitia drog u detí. Ako ich ochrániť?

BRATISLAVA / V letných mesiacoch stúpa riziko požitia drog. Dôvodom je neorganizovaný čas tínedžerov alebo na rovinu povedané nuda. Experimentovaním však môže vzniknúť závislosť a tá sa podľa odborníkov môže prejaviť už začiatkom školského roka.

Festivaly, diskotéky a množstvo voľného času. To sú podľa odborníkov faktory, ktoré nabádajú mladých ľudí v lete vyskúšať drogy.

Problémom je aj to, že k drogám sa v dnešnej dobe nie je problém dostať. Napríklad u našich susedov sa predávajú v automatoch. "V Česku je veľký problém s kratomom. Čo je látka, ktorá je u nás medzi ilegálnymi. Tam je vysoko dostupná a majú problém s ňou najmä mladí ľudia," vyjadril sa Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí. Aj keď to nie je napríklad heroín, alebo iná tvrdá droga, aj tu môže vzniknúť závislosť. To, či dieťa berie drogy, sa dá odhaliť rôznymi spôsobmi.

"Rodičia by mali spozornieť pri neskorých návratoch z nočných akcií, pri zmenách nálad – z príjemného človeka sa stane agresor a zvyšuje hlas na rodičov, má nechutenstvo niečo robiť, únavu v zmysle dlhého spánku," avizovala preventistka Ivana Orlický.

Na druhej strane však rodičia nechcú pôsobiť, že dieťa prehnane kontrolujú. Preto odborníci odporúčajú každý večer sa s nimi rozprávať o tom, čo zažili, a aký bol ich deň. Ďalšia vec je už však samotné podozrenie. "Treba hľadať neobvyklé predmety, trubičky, papieriky na tabak či marihuanové cigarety, vrecúška, kde by mohla byť biela látka," doplnila preventistka. Ak už rodič niečo nájde, mal by to s dieťaťom okamžite riešiť. Majú však vo zvyku nepovedať pravdu a užívanie drog odmietajú. "Ak viem, že by mohol mať problém, treba mať prichystané testy. Ak je pozitívny, treba sa o tom porozprávať, ale nemôžeme hneď z neho robiť závislého človeka. Kde bol, čo robil, prečo sa to stalo," dodala preventistka Ivana Orlický.

Ak sa pozitívne testy zopakujú, treba vyhľadať odbornú pomoc. Drogu však môžeme užiť a ani tom nevieme. A to najmä na festivaloch, koncertoch, diskotékach a iných masových podujatiach. Preto je na prvom mieste ostražitosť. "Ak si kupujú alkohol, ale aj nealko. Treba si strážiť poháre. Ak sa chce vzdialiť, dať ho strážiť človeku ktorému verí. Stáva sa to, je to prášok bez chuti, bez farby," informovala Ivana Orlický.

No a zatiaľ čo v Česku bojujú so spomínaným kratomom, u nás dominuje alkohol. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy