Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mužovi sa zastavilo srdce a nedýchal. Zachránili ho hasiči
Zdielať na

Mužovi sa zastavilo srdce a nedýchal. Zachránili ho hasiči

POPRAD / Českí hasiči v Poprade zachránili ľudský život. Stalo sa to počas príprav na Majstrovstvá Slovenska v hasičskom športe. Muž odpadol a hasiči ho bez váhania začali oživovať.

Českí hasiči stavali špeciálnu vežu v centre Popradu, ktorá bola súčasťou Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v hasičskom športe. Počas obedňajšej prestávky zašli na obed do hotela, v reštaurácii sa ale odrazu jeden pán zrútil na zem. "Dostal srdcový záchvat a spadol na zem. Chlapci sa k nemu hneď vrhli a začali ho resuscitovať," opísal veliteľ záchrannej čaty ​Břetislav Kroulík. Mužovi sa zastavilo srdce a vôbec nedýchal. Českí hasiči priamo v reštaurácii bojovali o jeho život až do príchodu sanitky.

"Chlapci muža oživili a záchrannej službe ho odovzdali živého," pokračoval Kroulík. Česi v Poprade zachránili mužovi život. Napriek tomu o tom nikomu nepovedali. Lenže v reštaurácii neboli sami, a tak sa to dozvedeli slovenskí kolegovia a tí kontaktovali ich nariadeného, ktorý bol hosťom na Majstrovstvách Slovenska. "Pocit je to príjemný. Ja, samozrejme, musím povedať predovšetkým to, že chlapci pri plnení služobnej povinnosti v zahraničí bez váhania poskytli prvú pomoc a zachránili ľudský život. Čo viac si môžeme priať," vyjadril sa riaditeľ ODB. IZS HZS ČR Martin Legner.

Len vďaka rýchlemu zásahu českých hasičov návštevník z Estónska prežil. Napriek tomu sa Česi za hrdinov nepovažujú. ​Břetislav tvrdí, že je to ich povinnosť, nech sú kdekoľvek na svete. Duša pravého hasiča sa nezaprie. "Je to naše zamestnanie, takže sme prisahali. Samozrejme, na území Českej republiky. O to viac je to pre mňa potešujúce a nezostáva mi nič iné, ako ich pochváliť. Budem o tom referovať aj u nás v Českej republike môjmu vedeniu," zhrnul Legner.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy