Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Majiteľ známeho cirkusu nelegálne držal levy. Hrozí mu väzenie
Zdielať na

Majiteľ známeho cirkusu nelegálne držal levy. Hrozí mu väzenie

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Veľká akcia polície na východe Slovenska. Majiteľ známeho cirkusu držal nelegálne levy. Hrozí mu za to obrovská pokuta a väzenie.

Podľa informácií, ktoré zverejnila polícia, ide o 14 levov afrických. Držané mali byť v jednom z cirkusov, ktorý je v týchto dňoch na východnom Slovensku. "Podľa zistení enviropolície mal muž na rôznych miestach Slovenska držať v rozpore so zákonom o ochrane živočíchov 14 levov afrických, ktoré sa nachádzali v areáli cirkusu," vysvetlila hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová.

Cirkus aktuálne vystupuje v Starej Ľubovni. Majitelia so štábom TV JOJ  hovoriť nechceli. Cez zamestnancov ale odkázali, že oni levov nemajú. "Nehnevajte sa, my vám vyjadrenie nedáme. Sami ste videli, že levy tu nie sú," povedala zamestnankyňa cirkusu. Dnes už v areáli cirkusu žiadne divé šelmy naozaj nie sú. Majiteľom levov, ktorých chov preveruje polícia, má byť 34-ročný muž z Českej republiky. Podľa zdroja TV JOJ mali byť nelegálne držané zvieratá v cirkuse, ktorý v uplynulých mesiacoch navštívil viacero slovenských miest. Či s nimi aj vystupoval v rámci predstavení sme sa nedozvedeli. V cirkuse, kde ich mal obvinený muž istý čas držať, vraj žiadne levy ani v minulosti nemali. "Nie, vôbec, tu nikto s levmi ani nebol. To všetko bola nejaká fáma," uviedla zamestnankyňa cirkusu.

"Celková spoločenská hodnota týchto zvierat bola vyčíslená na viac ako 190-tisíc eur," priblížila Bárdyová. Polícia zároveň upozornila, že chov ohrozených druhov je u nás podmienený viacerými povoleniami. Takéto povolenia ale nevydávajú hocikomu. "Musíte mať status zoologickej záhrady, status malej zoo či zoo domku, na čo sú samozrejme licencie," vysvetlil odborník na levy Richard Jaroněk. Okrem toho podmienky chovu musí schváliť hygiena či veterinárna správa. Dôraz sa kladie na samotný priestor, kde bude zviera. Takúto šelmu totiž nemôžete zavrieť v malom výbehu. "To zviera sa zblázni a zošalie, zničíte ho za pár rokov," dodal odborník.

Odborník na levy Richard Jaroněk bol aj hosťom v podcaste JOJ 24, kde sa s reportérkou Marikou Dulaiovou rozprával aj o tom, ako sa mení správanie levov, ktorí žijú v klietke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy