Oblačno
19°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Ďalší Slovák, čo chystal teroristický útok. Súd rozhodol o jeho osude
Zdielať na

Ďalší Slovák, čo chystal teroristický útok. Súd rozhodol o jeho osude

PEZINOK / Ďalší Slovák, čo chystal teroristický útok a doma ukrýval výbušniny či zbrane. Špeciálne jednotky zadržali v Leopoldove 43-ročného muža podozrivého z terorizmu. Elitní policajti si poňho prišli počas akcie IRON. V stredu, 16. júna, ho kukláči doviezli na Špecializovaný trestný súd, kde sa rozhodovalo o jeho väzbe.

43-ročný Ronald údajne plánoval bombový útok, pri ktorom by zniesol zo sveta seba ale aj ďalších nevinných ľudí. Policajti si ho všimli na zahraničnom fóre, kde sa rozrozprával. Práve informácie od zahraničných kolegov dali do pozoru elitné zložky. Tie si poňho prišli cez víkend do Leopoldova, kde býval s rodičmi.

"Na domovej prehliadke boli nájdené komponenty, ktoré nasvedčovali tomu, že k takému útoku mohlo dôjsť," informoval Peter Kysel, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Pri prehliadke mu našli celý arzenál nelegálne držaných zbraní, vrátane výbušnín či chemikálií a materiálov na ich výrobu. Nechýbali ani plány na páchanie teroristických útokov.

Ronalda len prednedávnom prepustili z psychiatrickej liečebne, kde si údajne našiel aj priateľku. Vraj k zbraniam inklinoval už aj v minulosti. Pred rokmi dokonca pri tom, ako manipuloval s výbušninou, prišiel k úrazu. Zranil si tvár a ruku. Vraj chcel byť kedysi dávno vojakom.

Za terorizmus mu hrozí 25 rokov alebo až doživotie. O osude muža budú rozhodovať ale hlavne znalci. Bol totižto viackrát umiestnený na psychiatrii. "Bude potrebné zvážiť psychickú kondíciu obvineného. To znamená, že bez expertíz sa pri právnych záverov nepohneme ďalej," priblížil Kysel.

Ozbrojené LYNX Komando ho po troch strávených nociach v policajnej cele priviezlo na Špecializovaný trestný súd. Sudkyňa rozhodovalo o tom, či bude stíhaný na slobode alebo väzobne. Rozhodnutie padlo popoludní. "Obvinený bol vzatý do väzby z dôvodov možného pokračovania trestnej činnosti a z dôvodu, že je stíhaný z terorizmu. Väzbu nie je možné nahradiť vzhľadom na charakter trestnej činnosti, kedy hrozilo možné vykonanie útokov vo forme použitia výbušnín prípadne streliva," doplnil Kysel.

Obvinený sa pred sudkyňou vyjadril, že ho celá situácia mrzí, a podal aj sťažnosť. Posledné slovo tak bude mať ešte Najvyšší súd. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy