Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slováci a alkohol v číslach. Takto by sme dokázali zabrániť tragédiám
Zdielať na

Slováci a alkohol v číslach. Takto by sme dokázali zabrániť tragédiám

BRATISLAVA / Alkohol spôsobil na našich cestách viacero problémov a podpísal sa pod množstvo tragédií. Podľa štatistík pijú Slováci viac ako v iných krajinách. Zmeniť by to mohol balík nepopulárnych opatrení, ktoré Slovensku odporučila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Priemerne každý Slovák vypije za týždeň viac ako dve fľaše vína či štyri litre piva. Nebol by to až taký problém, keby niektorí z nich potom nesadli za volant. "Zhruba 11 litrov čistého alkoholu na osobu u nás od 15 rokov a staršieho je dvojnásobok celosvetového priemeru," opísal situáciu Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí.

"V roku 2022 nafúkalo za volantom viac ako 10 000 vodičov, z toho skoro polovica mala viac ako jedno promile," informovala hovorkyňa Policajného prezídia Denisa Bárdyová. Jedným z prvých bodov, ktoré svetová organizácia Slovensku odporučila, je zvýšená kontrola testovania vodičov.

"Vo viac ako 12 % sa minulý rok pod dopravné nehody podpísal alkohol," dodala Denisa Bárdyová. Podľa odborníka na liečbu závislostí však riadenie výrazne ovplyvňuje aj laicky povedané opica. V spojených štátoch či v Slovinsku preto policajti kontrolujú aj motorické schopnosti vodičov.

"Musí urobiť skúšku, prejsť po rovnej čiare. Stáť so zavretými očami, trafiť si s ukazovákom na špičku nosa," povedal Ľubomír Okruhlica. Prevencia či prísne policajné kontroly vraj v prípade Slovenska nestačia. Siahnuť by bolo potrebné po účinnejších opatreniach.

Medzi ne patrí aj poradenstvo lekármi, regulácia reklám na miestach predaja či sponzorstva, ale tiež úplný zákaz propagácie na pútačoch, internete a v televízii. Okruhlica avizoval, že: "Keby sa prijalo len jedno z tých odporúčaní, už by to malo pozitívny efekt na redukciu problémov s alkoholom u nás."

Organizácia odporúča aj zvýšenie daní na alkohol, ako aj jeho zdraženie. Nebezpeční nie sú podľa odborníkov len vodiči závislí od alkoholu, ale aj mladí ľudia, ktorí si nevedia povedať dosť. "Jeden zo spôsobov zo zdravotného hľadiska je posunúť vek predaja alkoholu mladým ľudom z 18 na 21 rokov," myslí si Okruhlica.

Odborníci síce o opatreniach hovoria, avšak s vôľou aplikovať ich sa zatiaľ nestretli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy