Oblačno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Ľudí vystrašil hustý dym. Horela skládka odpadu a hasiči bojovali o každý meter
Zdielať na

Ľudí vystrašil hustý dym. Horela skládka odpadu a hasiči bojovali o každý meter

ŽAKOVCE / Hustý čierny dym vystrašil v piatok, 16. júna, podvečer Podtatrancov. Horela skládka odpadu v Žakovciach. Profesionálni i dobrovoľní hasiči bojovali s požiarom do neskorej noci. Hrozilo, že zhorí aj neďaleký les.

​Horieť začalo niekoľko minút pred 19. hodinou. Požiar si všimla strážna služba, ktorá okamžite zareagovala a začala hasiť, lenže pomoc profesionálov bola nevyhnutná. Ako prví prišli na miesto hasiči z Kežmarku. Požiar sa začal nekontrolovateľne šíriť, a tak zavolali kolegov z Popradu a dobrovoľníkov z okolitých obcí.

Najdôležitejšia bola voda, hasiť skládku nie je jednoduché. "Na to treba kvantum vody a techniky, aby bol zabezpečený dostatok vody na zalievanie požiaru. Skládku ťažko uhasiť, to musíte preliať," uviedol Slavomír Kislan, veliteľ zásahu Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Kežmarku.

Na povrchu bolo vidieť plamene, ale odpad tlel do niekoľko metrovej hĺbky, preto bolo nevyhnutné veľké množstvo vody. Pomáhali aj zamestnanci skládky - bagrom navážali zeminu a traktor s cisternou vozil vodu. "Máme tu aj techniku zo skládky, ktorá nám tiež výdatne pomáha," potvrdil Kislan. 

Hasičom sťažoval zásah aj veľmi hustý dym, preto museli používať dýchacie prístroje. Zaznelo aj niekoľko malých výbuchov. V odpade sa nachádzajú rôzne spreje či iné odpady, ktoré na vysoké teplo reagujú explóziou. Situáciu ale zhoršoval aj vietor, a tak oheň ohrozil blízky hustý lesný porast.

Zástupca prevádzkovateľa skládky nás ubezpečil, že do ovzdušia sa nedostali žiadne nebezpečné látky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy