Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sezónu v bazéne zahájil bobor. Dezorientované zvieratá poisťovne neriešia
Zdielať na

Sezónu v bazéne zahájil bobor. Dezorientované zvieratá poisťovne neriešia

MEDZILABORCE / Do bazéna za rodinným domom pri Medzilaborciach spadol dezorientovaný bobor. Počas pokusu odtiaľ vyliezť, roztrhal fóliu po celom obvode bazéna a narobil škody za stovky eur. Vyslobodzovali ho majitelia pozemku, ochranári aj hasiči. Tí hovoria, že taký kuriózny zásah ešte vo svojej praxi nemali.

Bobor fóliu zničil po celom obvode bazéna. To, že sa vo vode deje niečo zvláštne, zbadali manželia skoro ráno cez okno v kúpeľni. "Išli sme sa pozrieť a pozeráme, bobor v bazéne. On si pekne plával. Keď sme prišli bližšie, tak sa za tú plachtu schoval, potom zasa vyliezol," opísala skúsenosť majiteľka bazéna.

Odchyt nechali na odborníkov

Bobor je chránený druh európskeho významu. Manželia sa preto obrátili na ochranárov. A potrebná bola aj pomoc hasičov. "Po príchode na miesto udalosti bolo prieskumom zistené, že bobor sa nachádza v zadnej časti pozemku, na okraji bazéna, zaseknutý za bazénovou fóliou," uviedla Miroslava Knišová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ Prešov.

Záchrana bobra nebola vôbec jednoduchá a hasiči s ochranármi to skúšali viacerými spôsobmi. "Tak sme to riešili tak, že ho nebudeme plašiť, dali sme tu takú dosku a rebrík, že vylezie sám," vysvetlila majiteľka.

Lenže to sa nestalo. Zviera už bolo podľa ochranárov príliš vystresované a unavené. Z vody ho napokon vytiahli spoločne s hasičmi pomocou klietky a siete. "Bol pokojný. Bolo vidno, že je zoslabnutý a nekládol nejaký veľký odpor," povedal Ján Rusinko zo Správy CHKO Východné Karpaty.

Poisťovňa škody nepreplatí

Chytili ho do sieťky a na konci dediny ho vypustili do rieky. Majiteľka vyčíslila škody na bazéne na minimálne 500 eur. V tomto prípade im však poisťovňa škody preplatiť nemôže. "Pracovníčka nám vravela, že na zvieratá sa to nevzťahuje. Iba na nejaký živel, pohromu," tvrdí majiteľka.

Bobor vodný je najväčší európsky hlodavec. Na človeka môže podľa ochranárov zaútočiť iba v prípade, že sa cíti ohrozený. "Určite neodporúčame ľuďom, aby sa ho pokúšali svojvoľne odchytiť, premiestniť alebo čokoľvek s ním robiť," radí Rusinko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy