Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Študenti zabránili tragédii. V noci začal horieť internát
Zdielať na

Študenti zabránili tragédii. V noci začal horieť internát

BRATISLAVA / Dve desiatky hasičov v noci zasahovali na vysokoškolskom internáte v Bratislave. Na jednej z izieb začalo náhle horieť. Svojou pohotovou reakciou študenti zrejme zabránili tragédii. Požiar totiž začali hasiť sami.

Horieť začalo okolo jedenástej v noci v izbe na internáte Mladá Garda. Keďže ide o ubytovacie zariadenie, na miesto ihneď vyštartovalo päť hasičských áut. "Prišlo dievča a povedali mi, že niečo tam horí. Ja som to pozrel, tam naozaj horelo," povedal študent.

V izbe na štvrtom poschodí v tom čase nikto nebol a dvere boli zamknuté. Mladík preto utekal na vrátnicu. So zamestnankyňou internátu zobrali kľúče a dostali sa dnu. "Ja som rýchlo zobral hasič a sme to rýchlo s chalanmi začali hasiť. Zahasili sme to a potom už prišla polícia aj hasiči," dodal študent.

Požiar sa im podarilo zastaviť pomocou nástenného hydrantu. Našťastie sa nikto nezranil. "V čase príchodu hasičskej jednotky už bolo len zadymené horné poschodie. Hasičská jednotka prirodzene odvetrala zadymený objekt," uviedol Radovan Jánoš, veliteľ zásahu. Podľa zisťovateľky príčin požiarov išlo o technickú poruchu. Horieť začala nabíjačka od telefónu, ktorá zostala v zásuvke.

Nabíjačka mala padnúť na matrac, ktorý začal horieť. Udalosť už rieši poisťovňa. "Izba je ohorená a zadymená a bude potrebné vymeniť nábytok, podlahu, dvere a opraviť elektroinštaláciu. Rozsah poškodenia sa ešte spresňuje," ozrejmil hovorca STU Juraj Rybanský.

Hasiči upozorňujú, že nabíjačky zapojené v zásuvke sú pod napätím aj vtedy, keď k nim už nie je pripojené žiadne zariadenie. "Elektrina nimi teda stále prechádza a niekedy môže dôjsť k rôznym anomáliám, ktoré vedú k zlyhaniu týchto zariadení a vzniku požiaru," poznamenal Štefan Koči, hovorca Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Najlepšie preto spravíte, ak po nabití svojho zariadenia vytiahnete nabíjačku z elektrickej siete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy