Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Černák vypovedal na súde, predvolať si ho dal jeho bývalý šofér
Zdielať na

Černák vypovedal na súde, predvolať si ho dal jeho bývalý šofér

BRATISLAVA / Niekdajší mafiánsky boss Mikuláš Černák sa opäť vybral spoza múrov leopoldovskej väznice. Ozbrojená eskorta ho s majákmi priviezla na východ do Prešova. Ako svedka si ho dal opäť predvolať človek, ktorý ho v časoch jeho mafiánskej slávy vozil. Na prešovskom súde tak ožil prípad vraždy ešte z 90-tych rokov. Slavomír Surový trvá na tom, že bol odsúdený na základe jednej výpovede zmanipulovaného svedka.

"Ja som si odsedel nevinne 12 z 15 rokov. Bol som podmienečne prepustený," vyjadril sa právoplatne odsúdený Slavomír Surový. Niekdajší Černákov šofér sa spoza mreží dostal vlani, keď bol podmienečne prepustený. Stále trvá na svojej nevine. Ako svedka dal opätovne predvolať aj svojho niekdajšieho mafiánskeho bossa.

Ide o prípad vraždy Petra Klešča ešte z 90-tych rokov minulého storočia. Surový tvrdí, že s vraždou, za ktorú si odsedel 12 rokov, nemá nič spoločné. Nové dôkazy v jeho prospech sa podľa obhajoby objavili aj po tom, ako začal v iných vraždách odkrývať fungovanie mafiánskych skupín aj jeho bývalý šéf – na doživotie odsúdený Mikuláš Černák.

"Môžete ešte raz súdu v tomto zložení objasniť účasť Slavomíra Surového v prípade vraždy Petra Klešča?" opýtala sa obhajkyňa Slavomíra Surového Zuzana Bejdová. "Na skutku vraždy Petra Klešča Surový nebol určite. Ja som to povedal aj v predošlých konaniach. Po prvé by si nikdy nedovolil tam ísť bez môjho vedomia a po druhé, vedel by som o tom, keby tam bol, keďže mi všetci aktéri vraždy Petra Klešča podrobne hovorili, ako sa skutok stal," vypovedal Mikuláš Černák, ktorý je odsúdený na doživotie. 

"Nepotrebujem žiadne odškodné ani sa niekomu pomstiť. Horváth bol labilný, dal sa nahovoriť vyšetrovateľom, ktorý ho možno pre svoj kariérny rast donútil ku krivej výpovedi, ako to priznal Horváth. To nech si vyrovnávajú medzi sebou," dodal Slavomír Surový. "Ja nemôžem žiadnym spôsobom hodnotiť dôkazy pred samotným rozhodnutím súdu ani výsluchy svedkov. Môžem sa vyjadriť až po tomto rozhodnutí," komentoval Ronald Kutiš z Krajskej prokuratúry Trenčín. "Ja som s nimi násilnú trestnú činnosť nepáchal, len som videl nejaké skutky, keďže som Černáka vozil ako jeho šofér," avizoval Surový.

V prípade obnovy konania by pred súdom mali ešte vypovedať dvaja svedkovia. Obhajoba navrhla predvolať Milana Reichela a Nikolu Pajdiča. Černáka po výpovedi previezli opäť do leopoldovskej väznice. "Do toho času som mal čistý register trestov. S týmto, ako ste mohli počuť mnohých svedkov, som nemal nič spoločné," zakončil Slavomír Surový, bývalý šofér na doživotie odsúdeného Mikuláša Černáka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy